Корисник:Metodicar/Њикипедија5

С Википедије, слободне енциклопедије

Форум[уреди | уреди извор]

Недавно сам био члан једног занимљивог форума, који између остале (углавном језичке) културе, гаји и културу невољења[1] њикипедије, а богами и њених чланова. То је, без обзира на моје крупне године, био први форум на коме сам уопште учествовао. Не могу баш да кажем да сам се зато и тешко сналазио[2], јер је сам рад веома сличан уређивању њикипедије. Оно што је много битније је да сам препун утисака, али сам ипак сачекао дан-два[3] да се слегну, а и да видим да ли ће неких последица бити. И било их је. :)--Методичар зговор2а 20:27, 3. новембар 2009. (CET)

Добродошлица[уреди | уреди извор]

Мој долазак тамо, као што сам и прижељкивао, је покренуо читаву лавину коментара. Било је ту, наравно и добродошлице, али занимљиво; нити један члан није упутио искључиво речи добродошлице. Увек је ту био присутан и макар један коментар. Невоља је што су се различити коментари различитих чланова - разликовали, иако су ме убеђивали да су на форуму сви као један. :) Па ми је тако у једном тренутку њихов (колега) администратор написао да му није јасно како не осећам наклоност других чланова, када ме нико није лично напао. Пре тога, један од староседелаца[4] ми је саопштио да сад зна „са ким има посла“[5] и да упућујем „лицемерне смешке“. Ако то није лични напад, ја заиста не знам шта јесте? Мада могу да дозволим могућност да сам заиста наишао на експерта за разликовање смајлија на Интернету, али сам тог смајлија онда дефинитивно погрешком кликнуо. Безобразан био јесам, али лицемеран не. Уосталом, наступио сам савршено искрено и никога нисам критиковао за оно што и сам чиним. :)--Методичар зговор2а 20:27, 3. новембар 2009. (CET)

Објективност[уреди | уреди извор]

Једна од замерки њикипедији је била необјективност. Заправо, ако сам добро разумео, објективност није ако нешто искључиво волите, љубите и нипошто не критицизирате, али јесте ако не волите, не љубите и критицизирате по сваку цену, макар и неоправдано. Наиме, објаснили су ми да је „званична политика њикипедије“ омаловажавање и протеривање искључиво оних чија је струка лингвистика[6]. И сви то радимо. И тачка. Међутим, пошто је искључивост у супротности са основним законитостима природе[7] и друштва[8], дакле предмета који се изучава у врло раним разредима школе, није било претешко пронаћи ману оваквој једној... теорији. Пошто је посетилици[9] објашњено[10] да ипак не радимо то сви, већ неки именовани појединци[11], поставило се логично питање - о каквој ми то онда „званичној политици говоримо“? Тако је „званична политика“ постала „редовна пракса“, а поменута посетилица колатерална штета. :) Могу само да приметим како се лахком изменом термина само добија на објективности. :)--Методичар зговор2а 20:27, 3. новембар 2009. (CET)

Политика[уреди | уреди извор]

Пипава тема, а још једна замерка њикипедији. Замерено је мешање политике у садржаје, а ако бисте само провртели тему „еволуција или креационизам“, не само да бисте добили одговоре на питања шта се нашим политичарима замера, већ бисте могли лагано да претпоставите које политичке личности члановима форума нису по вољи. Читава поглавља су посвећена томе. :) Увек сам био задовољан што као биолог не морам да бринем и ту[12] бригу, али на том форуму нисам успео ни да „вратим тему“ на еволуцију, креационизам и религију, због чега је уопште и покренута. :)--Методичар зговор2а 20:27, 3. новембар 2009. (CET)

Еволуција[уреди | уреди извор]

Ах, еволуција. Једна од замерки њикипедији је била и стручност. Пренебрегнућу чињеницу да се о стручности да расправљати само на озбиљним сајтовима којима приступ имају искључиво адекватно образовани људи[13] и прихватићу да на нашој њикипедији стручности фали. Када сам поменуо да тога фали и на форуму где се расправља о темама које би са највећом маштом могле да се подведу под лингвистику, готово сви су се брецнули на мене. Признајем, ружно је било са моје стране да наводим чудне изјаве које су са ставом типа „ја сам у праву“ дате у вези са том темом, али ништа нисам лагао. Иако су ме набедили да сам сујетан и да не волим да ми се неко пача у струку[14], зачудило ме је то што су се брецнули јер су и сами рекли да је сујета загуљена ствар, а и тако су признали да им еволуција и уопште биологија није блиска. Оно што је био мој поинт оф вју[15] је да није смак света и ако нестручни људи расправљају о стручним темама. Замислите како би свет изгледао да свако прича само о ономе што му је струка? Заправо, форумаши су ме погрешно схватили; па било би дивно да имају још више тема мимо своје области, али ако је могуће, без Бориса Тадића. :)--Методичар зговор2а 20:27, 3. новембар 2009. (CET)

Зачарани круг[уреди | уреди извор]

Иако су чланови форума толерантни, ипак нису могли да ми дозволе да се похвално изражавам о њикипедији. Наравно, промоција није дозвољена, јер би у том случају морало да се плати и то сам прихватио. Као просветни радник, схватићете да немам новца за подршку овом пројекту[16]. Међутим, похвално изражавање је ипак нешто друго, али и ту сам наишао, па да кажем на зид. Колико сам разумео, њихова толеранција је толика да би ми они то дозволили. Међутим, не саветују ми јер би то отворило старе ране. :) Пошто сви знамо да постоје савети и савети, био сам малко збуњен[17], те и тражио објашњење шта практично значи тај савет. На крају смо дошли до тога да ја могу да причам о њикипедији, али да не провоцирам. Међутим, када причам о њикипедији, ја тада, по њиховим речима, провоцирам. Увек сам имао четворку из математике и не знам тачно како се тај израз зове, али мислим да укључује А, В и С. Такође сам добио (војничке) инструкције шта смем, а шта не да причам о њикипедији, али истовремено[18] да се манем тема у вези са њикипедијом. :) --Методичар зговор2а 20:27, 3. новембар 2009. (CET)

Али... Објективност 2. део[уреди | уреди извор]

Не могу да кажем све негативно за први форум на коме сам икада учествовао. Прва ствар коју могу да кажем је, веровали или не, да су ми сви људи тамо били веома симпатични, пре свега због своје срчаности. Чак и њихов админ, који се баш трудио да буде зао према мени. Једино ми се није допала њихова староседелица која је добацила да сам вандал; не зато што ме је увредила[19], него зато што никада нисам волео људе који су јаки у чопору и који практикују навијаштво. Уосталом, иако су се својски потрудили да прикрију њену очигледну злу намеру, то су ипак негативни бодови за њих[20]. Наравно, „мудро“[21] сам водио рачуна да не увредим нити једног од њих. Оно у чему су дефинитивно у праву и можда због чега су највише и љути је наше непрактиковање референци. Врло је могуће да смо „покупили“ неке текстове од њих, при томе не поштујући извор од кога смо узели податке. То је дефинитивно проблем и то мора да почне да се решава иначе ће се овакви форуми само множити. И коначно, без обзира што сам у пар наврата био безобразан као што већ сви знају да умем да будем, а на моје велико изненађење, нису ме блокирали. И то не зато да би доказали да су у праву, већ зато што се заиста труде да буду толерантни. Наравно у границама, јер све има своје границе. :)--Методичар зговор2а 20:27, 3. новембар 2009. (CET)

Епилог[уреди | уреди извор]

Занимљиво је да након што су ме уверавали да им ни на крај памети не пада да моје поруке бришу, јер то како рекоше није њихов стил, ипак су то урадили. Мада додуше не у теми где сам ја „провоцирао“, већ у теми где се празне оцрњујући њикипедију. Иако моја порука није била увредљива, већ критика да ако већ проналазе грешке у правопису, не би требало да проналазе и грешке у људима и да их називају националистима[22], ипак су је обрисали, а карактерисање наших чланова оставили. Сада би требало да кажем нешто у стилу „толико на тему толеранције“, али уместо тога даћу своју претпоставку. Староседелица која је дала оштру критику није настављала тему све док порука није била обрисана, те се намеће закључак да су за сваки рад[23] неопходни и адекватни услови. То могу да разумем. :)--Методичар зговор2а 20:27, 3. новембар 2009. (CET)

И коначно[уреди | уреди извор]

Зашто ово пишем? Из најједноставнијег разлога. Увек је непријатно прочитати критику о себи, па макар она била и углавном добра. Мене је само једном поткачио један њихов староседелац и то читајући мој небитни коментар на небитној страни за разговор на небитну тему. Практично нисам ни дотакнут. Међутим, велики број људи овде јесте. Пошто стара пословица каже: „немој радити другима оно што не желиш да други раде теби“, верујем да члановима форума ово неће пасти тешко, јер они ово раде члановима њикипедије уназад већ дуже време. Уосталом, од свих тема у вези са представљањем корисника, тема на којој сам учествовао је убедљиво најпосећенија. Некада је и антиреклама добра реклама. Можда једни другима само чинимо услугу. :)--Методичар зговор2а 20:27, 3. новембар 2009. (CET)

Порука за колеге админе[уреди | уреди извор]

Колеге администратори, ако желите да обришете ову страну, сачекајте макар пар дана. Немојте да дозволите да оволики труд буде залуд, а и верујем да их има заинтересованих за ову причу. Уосталом, дугујемо колегама са форума макар мало простора. :)--Методичар зговор2а 20:27, 3. новембар 2009. (CET)

Порука за бивше колеге са форума[уреди | уреди извор]

Уколико чланови форума ово буду читали, желим да знају да могу да одахну и да им више нећу упадати на форум. Мада, ко зна, можда ћу им и недостајати? :) Уколико имате потребу да кажете нешто, слободно напишите. Обећавам да вам нећу упадати у реч. :)--Методичар зговор2а 20:27, 3. новембар 2009. (CET)

Фусноте илити моји пропратни коментари[уреди | уреди извор]

  1. ^ да не употребим неку другу реч, јер друга реч је сувише јака, мада можда не и неистинита
  2. ^ иако сам пословично познат по својој техничкој једваписмености
  3. ^ ако на форуму буду читали ово, верујем да ће ми замерити због црта у тексту, али заиста не могу да их премеравам, тако да свесно преузимам ризик
  4. ^ и они имају неку хијерархију и као код нас на њикипедији, потпуно је не разумем
  5. ^ пардон, „имају посла“, јер као што рекох, на форуму су сви као један :)
  6. ^ или би макар они желели да она то буде :)
  7. ^ сва жива бића се међусобно разликују, на чему, уосталом, почива теорија еволуције, али о томе нешто касније :)
  8. ^ и у најмрачније идеолошки обојеним друштвима постоје људи који размишљају другачије
  9. ^ и даље ми та хијерархија није баш најјаснија
  10. ^ неки се нису ни потрудили да изнађу решење, већ су нестали у магли старих француских филмова :)
  11. ^ на датом линку, који мислим, није радио
  12. ^ политичку
  13. ^ а не форумаши где никада ниси сигуран да ли је Мица заиста Мица или је то ипак неки тамо Јанаћко, који би по професији солидно могао да буде столар са „уради сам“ образовањем, а да се представља као специјализант курзитивних слова
  14. ^ мада ја то заиста никада нисам рекао, али прихватам, јер боље је да не волим него да волим; тако ћу бити објективнији :)
  15. ^ форумашима ако буду ово читали се унапред извињавам због погрешне транскрипције и изјашњавам се да заиста никад против господина Твртка Прћића ништа имао нисам
  16. ^ иако ми је веома драг
  17. ^ додуше, изјашњавао сам се тако много чешће него што реално јесам био :)
  18. ^ и од истог члана форума
  19. ^ њено мишљење ме занима колико и физичка хемија
  20. ^ јер као што рекох, сви су као један :)
  21. ^ како ме је староседелац окарактерисао, мада искрено сумњам да је заправо био ироничан :)
  22. ^ за конкретну староседелицу, та реч има једнако значење као и шовиниста, што ствар чини врло озбиљном и врло лошом
  23. ^ ма какав он био