Корисник:Metodicar/Архива 37

С Википедије, слободне енциклопедије

Досадан и мукотрпан задатак[уреди | уреди извор]

Поздрав. Имам за тебе задатак, који је управо онакав како наслов каже. Наиме, на страни Корисник:Мирослав Ћика/Пијесак2 се налази дио кода програма, који проналази у којим државама живи нека животиња. Е сад, како можеш да замислиш, то је потребно за све државе у којима животиња може да живи - дакле све државе свијета. Ја сам написао за око 80 држава, па сам онда мало посустао. Па рекох да гњавим тебе кад се већ -неопрезно- нудиш :)

Шта треба направити? Наставити код даље, и убацити још око 100 држава које фале. Можеш кренути и испочетка по реду, јер сам ја то све збрљеушио збрда-здола, само веће државе по назови регијама, како су ми падале на памет.

Препоручујем ти да копираш код у неки текст едитор, па га снимиш на Пијесак2 кад будеш завршио са текст таговима, како је сад. Хвала ти, и јави ако немаш времена, давићу неког другог са овим.--Мирослав Ћика (разговор) 15:11, 17. новембар 2009. (CET)

Одлично. Могу да чекам, јер сам добио наређење од Николе да нема масовних до 100к :)--Мирослав Ћика (разговор) 21:41, 17. новембар 2009. (CET)

Ма знам. Потпуно се слажем са Николом, јер сам и сам намјеравао да станем на 99600. А сви ми читамо туђе разговоре, јер по природи посла морамо да пратимо скорашње измјене. И тако :) ... читамо све што се учини занимљивим. То је у ствари једна од бољих страна ове википедије, што има улогу и као форум :) Него. шта би са конференцијом за штампу, хоћемо ли избацити овај свињски грип са насловних страна? Јако смо близу, још само пар дана...--Мирослав Ћика (разговор) 17:52, 19. новембар 2009. (CET)

Е стварно, о којем форуму је ријеч? Видио сам да се индиректно помиње у твом дневнику, али никако да сконтам о којем се говори. Ја сам мало притуп за те ствари :) ПС. Што нас више блате -ако то раде - то ми даје толико већу снагу...--Мирослав Ћика (разговор) 18:28, 19. новембар 2009. (CET)


Био сам мало тамо, и препознајем доста ликова. Шта рећи ... ццц ... Беспослен поп и јариће крсти. Њима је исправност длака у јајету важнија од садржаја, или отприлике - боље да немамо ништа него да има грешака. Кад би тако размишљали, најбољи су дивљаци у Амазонији који ни немају писмо. Па не могу ни да праве грешке.

Драго ми је да нас такви ликови нападају, јер то значи да их боли наш успјех :) Постараћу се да их боли још више :) Па да се или укључе овдје, или буду прегажени точком историје.--Мирослав Ћика (разговор) 19:30, 19. новембар 2009. (CET)

Везано за мукотрпан и досадан посао – не видим поенту да се пишу називи држава коју одређена животиња насељава. Географске и зоогеографске одреднице су много речитије. Да ли животиња која насељава Папуу Нову Гвинеју не насељава Западни Иријан? Ако не насељава, значи да је локални ендемит на кога треба посебно обратити пажњу приликом описа ареала распрострањења. Даље, ареал неке животиње који обухвата Русију, Аустралију или САД је подједнако нејасан и (биолошки) полу-релевантан. Ман'те се ћорава посла и крените у биогеографију ;) --Wlodzimierz (разговор) 21:58, 19. новембар 2009. (CET)
Да, треба тако радити. као што рекох: енциклопедијски податак „чудовиште гила живи у САД" нема смисла. Иначе ће је читаоци ове енциклопедије очекивати и у Чикагу и никад не емигрирати тамо :) Ај' сад на рад! А ако затреба превод зоогеографских области... --Wlodzimierz (разговор) 22:08, 19. новембар 2009. (CET)

Хвала теби и Зрну. Сад ћу да погледам, па укључим то у мој програмчић. Давићу те још ако ми нешто буде затребало, а сигурно хоће. Са овим бих рекао да је завршено 70% посла око припреме уноса сисара. ШТо се тиче горње примједбе Владимира, мислим да је углавном у праву. Међутим нека непрецизна информација се увијек може прецизирати, а ако је нема, онда је тек безвриједна. Дакле не знају баш сви да Гила живи у САД. А лако је промијенити „у југозападним деловима САД“.--Мирослав Ћика (разговор) 19:40, 20. новембар 2009. (CET)

иживљавање...[уреди | уреди извор]

... нека се ипак одиграва на другим местима. волим и ја да причам, али радим на бољитку, не седим скрштених руку уз цоктање и запрепашћавање. Он иначе лепо ради на географским чланцима, уз минималан разговор типа троловања. То може и онде. Поради на овом горњем коментару, радије --Wlodzimierz (разговор) 22:01, 19. новембар 2009. (CET)

Извини што се мешам. Видим да тражиш списак земаља, а ако ти може помоћи погледај ово Шаблон:ЛОИ2008. Ту је 205 држава. Недостаје само Брунеј јер није учествовао.Поздрав--Drazetad (разговор) 22:32, 19. новембар 2009. (CET)

Не разумем баш шта је посао у том задатку...искрено речено, ништа ми није јасно.--Zrno (разговор) 23:03, 19. новембар 2009. (CET)Зрно

Мислиш треба само да се додају државе које фале у онај шаблон.--Zrno (разговор) 23:05, 19. новембар 2009. (CET)Зрно

Већ сам одрадио Океанију још Европу.--Zrno (разговор) 23:23, 19. новембар 2009. (CET)Зрно

Ja ću večeras da odradim koliko stignem, a naredna dva dana nisam tu.--Zrno (разговор) 23:29, 19. новембар 2009. (CET)Zrno

Магистратура[уреди | уреди извор]

Sedi zeka u šumi i nešto piše. Naiđe lisica pa ga pita:

  • Šta radiš, zeko?
  • Ništa, lijo, evo pišem magistarski rad.
  • A koja ti je magistarskog rada?
  • Tema mi je Kako odrati lisicu.
  • A pa, zeko, ne može tako. Ajmo u žbunje da ti nešto objasnim.

U žbunju se čuje cika, vriska i posle pet minuta izlazi zeka, otresa krzno i nastavlja da piše. Posle 10 minuta nailazi vuk i pita ga šta radi.

  • Ništa, vuče, evo pišem magistarski rad.
  • A koja ti je tema magistarskog rada?
  • Tema mi je Kako odrati vuka.
  • A pa, zeko, ne može tako. Ajmo u žbunje da ti nešto objasnim.

U žbunju se opet čuje cika, vriska, da bi posle tri minuta izašli zagrljeni zeka i meda. Kaže meda zeki:

  • Vidiš, zeko, nije bitno koja ti je tema magistarskog rada. Bitno je ko ti je mentor.

Pošto te nema nigde morao sam ovde to da napišem pošto je u trendu.----László (talk) 02:26, 20. новембар 2009. (CET)


Hvala na čestitkama. Ne, nisam ni primjetio, a po tome nisam ni shvatio da ima neka uvreda tako da nema potrebe za nikakavim isprikama. :-) Eto, čitaj odjeljak o imenu i sve će ti biti jasno. A ako nađeš bilo kakvu literaturu za živi svijet na otocima, naravno bit će vrlo korisna. --XZ (разговор) 19:41, 20. новембар 2009. (CET)

Himan ćeš naći ovdje, a homiliju ovdje. I preporučam ovaj online riječnik-enciklopediju. Provjeren i pouzdan izvor. :-) --XZ (разговор) 22:21, 20. новембар 2009. (CET)
Nema na čemu. --XZ (разговор) 22:27, 20. новембар 2009. (CET)

Палачинке и тако то...[уреди | уреди извор]

Ма ово је само мала „провокација“ А биће и правих палачинки, немој да се секираш --micki talk 20:16, 20. новембар 2009. (CET)
Јесте, слажем се. Са палачинкама и другим гурманлуцима --micki talk 20:20, 20. новембар 2009. (CET)

bolje vas našo[уреди | уреди извор]

nisam znao da si i ti dao ostavku, hehe. inače, razmislio sam dobro. ovo je način da nastavim da doprinosim bez sukoba. položaj admina je izloženiji raznim napadima, pogotovo kad si istovremeno i autor. u svakom slučaju, malo sam bio odmorio, ali sada sam opet tu. kad budeš imao vremena, možemo opet neke članke zajedno. pozdrav!--Дамјан /разговарајмо/ 23:05, 20. новембар 2009. (CET)

Cica macaaaaaaaa[уреди | уреди извор]

Jaooooo, kakva sličicaaaaaaa!!!! To je jedan opasan lavlji zev, zar ne? Sanja разговорстраница 18:56, 21. новембар 2009. (CET)

, jadna maca! Zato se ja (izazivajući osudu okoline) zalažem da budu stalno u kući i ne izlaze! A lav, kao pravi lav - mora da grize (ili bar malo gricka, tek da održi zube u formi) , samo je nezgodno kad povuče konac i opara džemper! --Sanja разговорстраница 19:04, 21. новембар 2009. (CET)

Hehehe... o daaaaaa... a tek kad se dočepaju cipela (posebno ako su kožne, italijanske i skupe)... Brzo nauče ukućane da sve stvari drže lepo složene, a plakare - zatvorene (btw, ukrala sam šablon ) --Sanja разговорстраница 19:09, 21. новембар 2009. (CET)

Е...[уреди | уреди извор]

... убрисала сам. А што ти то ниси учиниЈо? --Ана пиши ми 19:05, 21. новембар 2009. (CET)

Па како не можеш? Ваљда можеш исто што и ја... --Ана пиши ми 19:22, 21. новембар 2009. (CET)

Аман бре, Дејане. Прво, да, ја мислим на википедију. Друго, хоћеш ли ми објаснити зашто не можеш? Колико је мени познато, ти си бирократа, а такви су до сада могли да раде исто што и админи. --Ана пиши ми 19:38, 21. новембар 2009. (CET)

Како да будем у току кад сам вредна и радим, па немам времена да читам твој дневник. Додуше, твој дневник је тајни документ, то је писало када сам га последњи пут читала, а и није лепо читати туђе дневнике. :) Да ми обЉасниш сутра то. :) --Ана пиши ми 21:36, 21. новембар 2009. (CET)

Не..[уреди | уреди извор]

.. та категорија је очигледно твој ресор :) -- Обрадовић Горан (разговор) 00:34, 22. новембар 2009. (CET)

До...[уреди | уреди извор]

... нашег следећег виђења, сањај ово... --Ана пиши ми 00:13, 23. новембар 2009. (CET)

Бога ми, да знаш да ћеш морати... :) --Ана пиши ми 16:46, 23. новембар 2009. (CET)

Јесам. Ал' тебе на њима нема... :) --Ана пиши ми 17:53, 23. новембар 2009. (CET)

Не знам вај ми се не би свиџале? Свиџају ми се, офкорс, шур, шур. :) --Ана пиши ми 20:56, 23. новембар 2009. (CET)

Ovoviviparous[уреди | уреди извор]

Требам помоћ. Шта значи овај горњи израз на српском, и које још врсте тога постоје на енглеском. Такођер требам преводе тих додатних енг. термина на српски, ако их нема 100 хиљада :)

Иначе, све што ти тражим је наравно додатни податак за чланке. Уз то, имам добре вијести: нема никаквог разлога зашто се унос не би проширио и на остале врсте касније, јер ће код програма бити скоро исти. То значи да смо на добром путу не за 5000, већ за 50000 хиљада чланака - ако се људи сложе и за друге врсте. Јеси ли размишљао да почнеш Викиврсте на српском? --Мирослав Ћика (разговор) 17:03, 23. новембар 2009. (CET)

Аха, значи ови је јаје, па се рађају у јајету. Претпостављам да постоје дакле вивипарни и овививипарни и ...? Како би требало да срочим реченице у случају проналаска једног или другог термина у редлист чланку? Рецимо: ова животиња је овививипарна. Или: ова животиња доноси на свет јаја, из којих се онда излежу млади... Ти си стручни шеф уноса, ја ти се јако слабо разумијем у биологију. Па рекох да не пишем баш тоталне глупости :) Што се тиче викиврста, нисам ни ја сигуран, али засад ми овакво стање одговара, јер ћемо имати више чланака :) Да сам на мјесту википедија са мање од 150к, био бих јако забринут :) --Мирослав Ћика (разговор) 18:25, 23. новембар 2009. (CET)

Право кажеш. Пронашао сам у енг. редлист чланцима viviparous, ovoviviparous, oviparous, па ћемо то имати (српске називе) као линк на чланке који су већ сигурно написани ;)--Мирослав Ћика (разговор) 18:50, 23. новембар 2009. (CET)


Ствари се полако крећу ка завршетку. Или можда почетку завршетка. Да пређемо на ствар ... :=)

Имамо Kingdom, Phylum, Class, Order и Family, то јест њихове називе на нашем језику.

  1. Шта би од овога требало користити за категорију чланка? Ако користимо ред или фамилију, мораћемо имати преведене термине на српски? А нешто мислим да фамилија има сигурно неколико хиљада (додуше мање за сисаре)
  2. У вези претходног питања, колико отприлике има филума, класа, редова и фамилија свих животиња и биљака на свијету?
  3. Уводна реченица је тренутно: ""+sciname+" је врста сисара која припада реду глодара." Јасно је да ту морамо имати или преводе за све фамилије, родове... или користити латинске називе из постојећег енг. текста, или преобликовати уводну реченицу. Твоје мисли?
  4. У енг. редлист тексту нема субфамилије. Оставити празно у шаблону или се то може некако извући из осталих података?

Извини што гњавим. Али замисли кад све ово унесемо :) „Из мрачнога сину гроба, српске круне нови сјај, настало је ново доба ...“--Мирослав Ћика (разговор) 16:42, 25. новембар 2009. (CET)

Хвала ти. Кориштење латинских назива ће значајно олакшати унос, и омогућити унос не-сисара, чије се фамилије броје сигурно на хиљаде. Чак ћу ићи тако далеко да кажем да иначе унос вјероватно и није могућ за те остале врсте. Одлично, настављам са послом полако. А послије уноса ће биолози да полако додају преусмјерења са српских назива, ако и кад исти постоје.--Мирослав Ћика (разговор) 15:45, 26. новембар 2009. (CET)

Поздрав[уреди | уреди извор]

Хвала на добродошлици и корисним сугестијама, потрудићу се да што више допринесем квалитету Викпедије. Писаћу и уређивати чланке пре свега из физике, али и свих осталих природних наука. Поздрав! Kvant (разговор) 23:51, 23. новембар 2009. (CET)

Zbog[уреди | уреди извор]

ovog brišem ti jedan minus.--MikyM|Write me 18:10, 24. новембар 2009. (CET)

Samo tako nastavi i nuliraću te :)--MikyM|Write me 18:13, 24. новембар 2009. (CET)

Лаж[уреди | уреди извор]

Tema je ekstra. Uključujem se ovih dana:) --Дамјан /разговарајмо/ 23:30, 25. новембар 2009. (CET)

Svašta[уреди | уреди извор]

ti oćeš, znaš!--MikyM|Write me 02:04, 27. новембар 2009. (CET)

Ti u mojoj beloj knjizi??? Za sada ne! Ti bar znaš da se uvek nešto nađe za tebe. I na sastancima ROVa uvek mislimo na tebe. Na poslednjem dok smo jeli kolače, spominjali smo te. Eto i danas dok sam jeo palačinke sa klemom, setih se tebe i koleginice Ane. Tako da nemaš brige, će da bude nešto i za te. --MikyM|Write me 00:45, 28. новембар 2009. (CET)

Кемистри[уреди | уреди извор]

Дејане, хваља ти на помоћи. Веровао или не, нијесам могла да се сетим како се то ради... А требало је једној колегиници. --Ана пиши ми 00:02, 28. новембар 2009. (CET)

Hvala :) Njemu se dopala ta slika, a i članak je dobar, pa reko' da spojim ta dva. Ne znam koliko su komentari vickasti, ali ako tako kažeš... -- Loshmi (razgovor) 00:35, 28. новембар 2009. (CET)


То сређивање чланака није баш забаван посао...углавном сређујем свој терен :).--Zrno (разговор) 23:09, 29. новембар 2009. (CET)Зрно

Кликни на -Нови чланци- и све ће ти се само касти :)--Мирослав Ћика (разговор) 17:47, 1. децембар 2009. (CET)