Пређи на садржај

Корисник:MilanDjuric1/песак

С Википедије, слободне енциклопедије
Адвокат на точковима
Жанртрилер
драма
ТворацЏон Романо
РежијаБред Фурман
СценариоЏон Романо
ПродуцентСиднеј Кимел
Том Розенборг
Гери Лукези
Главне улогеМетју Меконахи
Мариса Томеј
Рајан Филип
Џош Лукас
Мајкл Пења
Брајан Кранстон
Вилијам Х. Мејси
Џон Легвизамо
Франсес Фишер
Боб Гантон
МузикаКлиф Мартинез
МонтажаЏеф Мекавој
Продуцентска
кућа
Lakeshore Entertainment
Sidney Kimmel Entertainment
Stone Village Pictures
Година2011.
Трајање118 минута
ЗемљаСАД
Језикенглески
Буџет40 милиона долара
Зарада87.1 милиона долара

Адвокат на точковима је амерички правни трилер из 2011. године адаптиран по истоименом роману Мај

кла Конелија из 2005. године. Режију филма потписује Бред Фурман, а сценарио је написао Џон Романо, а у главној улози је Метју Меконахи као главни адвокат Мики Халер. У филму такође глуме Рајан Филип, Мариса Томеј, Џош Лукас, Вилијам Х. Мејси и Брајан Кранстон.

Прича је адаптирана из првог од неколико романа у којима се појављује лик Микија Халера, који ради у аутомобилу Линколн који вози шофер, а не у канцеларији. Халер је ангажован да брани сина богате пословне жене из Лос Анђелеса у случају напада. Детаљи злочина доводе до непријатних паралела са претходним случајем, а Халер открива да су два случаја испреплетена.

Филм је објављен 18. марта 2011. године. Добио је углавном позитивне критике и зарадио је 87 милиона долара на светским благајнама.

Радња[уреди | уреди извор]

Адвокат за кривична дела Мики Халер ради у округу ЛА-а, у Калифорнији, са задњег седишта свог црног аутомобила Линколн, који је возио Ерл Бригс. Обично ради за криминалце ниске класе, укључујући Едија Вогела, вођу бајкерске банде. Његова бивша супруга Меги Мекферсон, са којом има ћерку, је окружни тужилац који не одобрава његов избор клијентеле.

Халер је неочекивано ангажован да брани Луиса Рулеа, богатог плејбоја са Беверли Хилса и сина агента за некретнине Мери Виндзор. Руле је оптужен да је брутално претукао проститутку Реџину Кампо, и изненађујуће одабрао је Халера посебно за случај. Халер и његов истражитељ Френк Левин анализирају фотографије и доказе и проналазе сличности са претходним случајем када је проститутка убијена. Халер је заступао оптуженог Хесус Мартинеза и због огромих доказа и упркос Мартинезовим искреним изјавама о невиности, убедио га је да се изјасни кривим како не би добио смртну казну.

Халер посећује Мартинеза, који се узнемири када му покаже Рулеову фотографију. Халер схвата да је Руле вероватно убица. Његове руке се везане, па каже Левину да истражи Рулеа.

Када се врати кући види да му је неко провалио у кућу. Наилази на Рулеа, који је сазнао да је Халер раније посетио Сан Квентин. Руле ноншалантно признаје да је починио убиство за које је Мартинез осуђен и да је одабрао Халера за браниоца како би Халера обавезао правилима о поверљивости адвоката и клијента и спречио га да прича о оба случаја. Он такође упућује прикривене претње Халеровој ћерки.

Касније, Левин је пронађен убијен након што му је оставио поруку говорне поште у којој се тврди да је пронашао Мартинезову „карту за излазак из затвора.” Халер открива да се метак који је убио Левина поклапа са старинским калибром .22 Колт Вудсмен његовог покојног оца, који недостаје из кутије.

Законски обавезан да брани свог клијента, Халер немилосрдно унакрсно испитује Кампо и дискредитује је. Такође тајно намешта познатог затворског доушника Двејна Џефрија „Ди–џеј” Корлиса, да сведочи против Рулеа са информацијама о претходном убиству. Халер је у стању да дискредитује сведочење Корлиса, одбацујући Рулеове тренутне оптужбе. Међутим, када је Руле ослобођен полиција га одмах хапси за претходно убиство по опису Корлиса.

Халер добија пиштољ од Ерла за заштиту. Рулеова породица га пушта на слободу због недостатка доказа и он одлази у Мегину кућу где се суочава са Халером. Халер се заклиње да неће стати док Мартинез не буде ослобођен и Руле не буде осуђен . Руле му подругљиво каже да не може стално да чува своју породицу. Бајкерска банда изненада стиже и брутално туче Рулеа.

Меги открива да је Левин пронашао карту за паркирање издату Рулеу у близини куће жртве убиства, јак доказ против њега. По доласку кући, Халер затиче Рулеову мајку Мери Виндзор, која чека унутра. Она га упуца са Колт Вудсман–ом и признаје да је она убила Левина. Када Мери крене понова да пуца у Халера он извлачи пиштољ који је добио од Ерла и смртно је упуца.

Мартинез је пуштен, а тужилац тражи смртну казну за Рулеа. Док Халер и Ерл одлазе заустављају га Вогел и банда бајкера, чији случај узима бесплатно у знак захвалности за њихову помоћ.

Улоге[уреди | уреди извор]

Реакције[уреди | уреди извор]

На сајту за рецензије Ротен Томатос, 84% од 177 критика критичара је позитивно са просечном оценом 6,7/10. Консензус веб сајта гласи: „Не нуди никакве преокрете предвидљиве формуле трилера у судници, али са шармантним Метјуом Меконахијем који предводи солидну глумачку екипу, Адвокат на точковима нуди добру забаву.”[1] Метакритик, који користи пондерисани просек доделио је филму оцену 63 од 100, на основу 31. критике критичара што указује на генерално повољне критике.[2] Публика коју је анкетирао СинемаСкор дала је филму просечну оцену А− на скали од А+ до Ф.[3]

Након што је 12. новембра 2010. године одгледао грубу верзију филма, Мајкл Конели, аутор књиге Адвокат на точковима рекао је:

Филм излази 18. марта. Пре неколико дана видео сам недовршени део и не могу бити срећнији. Мислио сам да је веома одан причи и лику Микија Халера. Метју Меконахи је закуцао. Мислим да ће они који су волели књигу волети филм. Они који не знају за књигу, исто ће га волети. Кастинг и глума су заиста одлични. Као што сам рекао, не могу бити срећнији. Веома сам узбуђен и једва чекам да видим шта мисле обожаваоци књиге.

Роџер Иберт из Чикаго Сан Тајмса дао је филму 3 звездице од могуће 4, рекавши: „Завера изгледа као полуостварени убод у различитим правцима познатим по другим крими причама. Али за оно што јесте, Адвокат на точковима је стручан, глумачки ангажован и забаван.”[4]

Кућни медији[уреди | уреди извор]

Филм је објављен на Блу-реју и ДВД-у 12. јула 2011. године.[5] Касније је објављен на Ултра ХД Блу-реју 15. августа 2017. године.

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ „The Lincoln Lawyer | Rotten Tomatoes”. www.rottentomatoes.com (на језику: енглески). Приступљено 2024-05-18. 
  2. ^ „The Lincoln Lawyer”. www.metacritic.com (на језику: енглески). Приступљено 2024-05-18. 
  3. ^ „Movies”. EW.com (на језику: енглески). Приступљено 2024-05-18. 
  4. ^ Ebert, Roger. „The Lincoln Lawyer movie review (2011) | Roger Ebert”. https://www.rogerebert.com/ (на језику: енглески). Приступљено 2024-05-18.  Спољашња веза у |website= (помоћ)
  5. ^ "The Lincoln Lawyer Blu-ray and DVD Arrive July 12th". MovieWeb. May 9, 2011. Archived from the original on June 19, 2013. Retrieved May 23, 2016.

Спољашње везе[уреди | уреди извор]