Корисник:Shime123/песак

С Википедије, слободне енциклопедије
Капетан Марвел / Шазам
Насловна страна стрипа Авантуре Капетана Марвела #31 (Јануар 1944.) цртач Ц.Ц.Бек
Информације из публикације
ИздавачДЦ стрипови
ТворциЦ.Ц. Бек
Бил Паркер
Прво појављивањеИсторијско:
Виз стрипови #2
(март 1944)
Савремено:
Капетан Марвел/Шазам #1 (2012.)
Информације у причи
Алтер егоБили Батсон, усвојен као Капетан Марвел/Шазам
ВрстаЧовек
Значајни савезнициБетмен, Супермен, Шазам породица
СпособностиНадљудска снага и издржљивост, летење, брзина.
Тимске афилијацијеАмеричка лига правде
Подржава групе

Капетан Марвел/Шазам ( ДЦ стрипови )[уреди | уреди извор]

Капетан Марвел, такође познат као Шазам, је стрип супер јунак који се појављује у публикацијама Америчке издавачке куће ДЦ стрипови. Уметник Ц. Ц. Бецк[1] и писац Бил Паркер[2] су створили Капетан Марвела 1939. године који се први пут појавио у стрипу Виз [3]#2, издатој од стране Фавкет стрипова[4]. Он је алтер его Билија Батсона, дечака који изговарајући реч "Шазам!" (акроним од шест "бесмртних" личности: Соломон, Херкулес, Атлас, Зевс, Ахилеј и Меркур), може да се трансформише у одраслог костимираног супер јунака са моћима као што су надљудска супер снага, супер брзина, летење и друге способности. Шазам води борбе са многим негативцима од којих су му највећи непријатељи Др. Сивана[5], Господин Мозак[6] и Црни Адам[7].

На основу количине продатих књига, Шазам је био најпопуларнији супер јунак 1940-их, продајући се више чак и од Супермена. Фавкет је проширио франшизу убацивши и друге "Марвеле", у почетку Марвел породица[8] је укључивала Мери Марвел[9] и Капетана Марвела Јуниора[10] који су могли да користе Билијеве моћи као и он. Ткаође Капетан Марвел је био први стрип јунак који је добио филмсу адаптацију 1941. од стране Републик Пиктурес[11] серијала, под називом Авантуре Капетана Марвела[12], у ком су главне улоге тумачили Том Тајлер[13] као Капетан Марвел и Френк Хоган Јуниор[14] као Били Батсон.

Фавкет је престао да објављује све стрипове у вези са Капетаном Марвелом 1953., због тужбе ДЦ стрипова за копирање карактера у којој су изјавили да је Капетан Марвел копија Супермена. Након скоро двадест година, 1972. Фавкет је продао свог карактера ДЦ-ју, који је до 1991. купио сва права и на остатак Марвел породице, након чега су покушали да поново популаризују ове карактере са делимичним успехом. Због проблема са заштитним знаком карактера „Капетан Марвел“ који поседује Марвел студио, ДЦ је је сво карактера од 1972. представљао као Шазам. Ово је довело до тога да многи помисле како је Шазам заправо име карактера, те је ДЦ званично променио име карактера у Шазам када су поново издали нову серију стрипова 2011. године, са његовим помоћницима под именом „Шазам породица“.

Овај лик је био приказиван у две телевизијске серије од стране Филматион[15]-а: прва је била приказивана 1970-их у којој су главне улоге тумачили Џексон Боствик[16] и Џон Дејви[17], а друга је била анимирана серија 1980-их. Њу Лине Цинема и Варнер Брос су 2019. лансирали нови филм под називом Шазам! У којој главну улогу тумаче Захари Леви[18] као Шазам и Ашер Енџејл[19] као Били Батсон.

Шазам је био ранкиран као 55-и најбољи лик из стрипа свих времена од стране Визард часописа[20]. ИГН је такође ранкирао Шазама као 50-огнајбољег стрип јунака свих времена, наглашавајући да ће овај карактер увек бити подсетник на простија времена. Уго Нетворкс[21] га је ранкирао као једног од најзабавнијих карактера, говорећи „У његовом најбољем изадњу Шазам је увек био упоређиван са Суперменом са додатком луде и шашаве забаве“

.


Историја објављивања[уреди | уреди извор]


Развиј и инспирација[уреди | уреди извор]

Након успеха нових националних стрип јунака Супермена и Бетмена, Фавкет издавачка кућа је започела сопствено одељење 1940. године, регрутујући Била Паркера да направи неколико херојских карактера за први наслов у новој серији издања, са пробним именом Флеш стрипови. Поред написаних прича попут Непобедиве Ибис[22], Шпијуна Уништитеља[23], Златне Стреле[24], Ленс О'Кејси[25], Скуп Смита[26], и Дена Изазивача[27], Паркер је написао и причу о шест суперхероја од којих свако поседује специјалну моћ добијену од митских личности.

Један од креатора Капетана Марвела Ц. Ц. Бек и цртач током Златног доба стрипова, радио за Фавкет до 1970-их.

Извршни директор Фавкет издавалаштва Ралф Даих је одлучио да би најбоље било да искомбинује шест хероја у једног са свих шест супер моћи. Паркер је на основу ове идеје осмислио лика којег је назвао „Капетан Олуја“. Цртач Чарлс Кларенс Бек је регрутован да дизајнира и илуструје Паркерову причу, представљајући је као цртани филм у стрипу што је постало заштитни знак овог лика. „Када смо Били Паркер и ја кренули на посао радећи на Фавкетовом првом стрипу касне 1939. обојца смо увидели колико су лоше написани и нацртани суперхеројски стрипови“. Бек је рекао у интервјуу: „ Одлучили смо да нашим читаоцима дамо стварни стрип, цртан у стрип стилу који говори о измишљеној причи, не фокусираној на отрцаној формули популарних часописа, фокусираној на прастара фолклорна и митска времена“.

Прво издање стрипа, штампано и као Флеш стрипови #1 и као Тхрил стрипови #1 су имали мали број примерака у јесен 1939. јер су штампани у рекламне сврхе. Недуго након тога Фавкет је сазнао да не може да издаје стрип јер су „Капетан Олуја“, „Флеш стрипови“ и „Трил стрипови“ већ у коришћу од стране других издавачких кућа. Из ових разлога стрип је променио име у Виз стрипове, и Фавкетов цртач Пит Костанза је предложио да се Капетан Олуја преименује у Капетан Марвелозан, што су едитори скратили на Капетан Марвел.


Представљање[уреди | уреди извор]

Корице необојеног првог издања Флеш и Трил стрипова, обрјављених од стране Фавкета 1939, цртач Ц. Ц. Бек


Виз стрипови #2 (насловна потиче из фебруара 1940) је био објављен 1939. Глави лик који је представљен публици био је Били Батсон, сироче, који изговарајући реч "Шазам"(акроним од шест "бесмртних" личности: Соломон, Херкулес, Атлас, Зевс, Ахилеј и Меркур),може да се трансформише у одраслог костимираног супер јунака са моћима као што су надљудска супер снага, супер брзина, летење и друге способности.

Уз представљање главног лика, његовог алтер ега, и ментора, у првој авантури Капетана Марвела у Виз стрипу #2 такође је представљен и његов заклети непријатељ, зли Доктор Сивана. Капетан Марвел је био моментални успех продајући Виз стрип #2 у преко 500.000 примерака. До 1941. Капетан Марвел је имао је властиту серију стрипова, Авантуре Капетана Марвела, писану и цртану од стране Џоа Симона и Џека Кирбија. Капетан Марвел се касније појављивао и другим насловима Фавкет издања укључујући и Мастер стрипове.


Инспирација и успех Фавкет издавалаштва[уреди | уреди извор]

Инспирација за Капетана Марвела је дошла од различитих извора. Његов виуелни изглед је заснован на Фред Мекмареју[28], популарном глумцу тог периода, уз поређења са Кери Грантом и Џеком Оакием[29]. Оснивач Фавкет издавалаштва Вилфорд Х. Фавкер, надимак му је био „Капетан Били“, је инспирисао креатора за име Били Батсон као и за само име лика „Капетан Марвел“. Фавкет је узео и неколико ситница од Супермена (супер снага, супер брзина, алтер его као репортер) и прододао их Капетану Марвелу. Фавкетов директор Роско Кент Фавкет је рекао особљу „Дајте ми Супермена, само да његов идентитет буде десетогодишње или дванаестогодишње дете.“

Већину времена кроз Златно Доба Стрипова[30], Капетан Марвел је доказао да је најпопуларнији суперхерој и био је продаванији од свих својих супарника. Авантуре Капетана Марвела су продате у преко четрнаест милиона примерака 1944. и у једном тренутку је било објављивано око милион и три стотине хиљада примерака недељно.

Прво појављивање Капетана Марвела у Виз стрипу #2 фебруара 1940. цртач Ц. Ц. Бек

Франшиза је била проширена да би се додали додатни ликови Капетану Марвелу у периоду од 1941. до 1942. У Виз стрипу #21 (1941) представљени су Поручници Марвеловци: три дечака која су такође могла да се претворе у одрасле суперхероје. Капетан Марвел Јуниор је алтер его дечака са хендикепом Фредија Фримана, Мери Марвел је алтер его Билијеве сестре близнакиње. Оба ова лика лика су добила засебни стрип, а касније су постали и стални део Марвел породице.

Када је Бил Паркер био регрутован за Други Светски рат, обавезе главног писца Капетана Марвела су прешле у руке Оту Биндеру[31] 1942. Ц.Ц. Блек је остао као главни цртач, и он и Биндер су усмерили приче Капетана Марвела ка ћакнутом тону занимљиве комедије и фантазије. Други цртачи који су такође учествовали на Марвел породици били су Пит Костанза[32], Мек Рејбој[33], Марк Свајзе[34] и Курт Шафенбергер[35]. Биндер је написао око 900 прича од око 1790 укупно објављених прича Капетана Марвела и његових сродника. Неки од споредних ликова као што су Ујка Марвел и Тавки Тавки, тигар који прича, зликовци Господин Мозак и Црни Адам Биндерове су креације настале током 40-их.


Оптужбе, гашење и покушаји повратка[уреди | уреди извор]

ДЦ стрипови су тужили Фавкет издавалаштва сматрајући да је Капетан Марвел копија Супермена и након дужег суђења успели су да натерају Фавкет да угаси своју производњу Капетан Марвел стрипова притом добивши и позамашну количину новца.

Током година многи издавачи су покушавали да направе нове суперхероје копирајући Капетана Марвела, где су њихови хероји имали другачије речи које су изговарали да би добили супер моћи, али нико није имао већег успеха.


ДЦ стипови оживљавање: ШАЗАМ![уреди | уреди извор]

Када су средином 60-их током такозваног „Сребрног доба стрипова“ суперхеројски стрипови постали популарни поново , Фавкент није могао да оживи Капетана Марвела јер је договор 1953. био да никад више не овјављују стрипове везане за њега. Тражећи нове начине да привуче читаоце уредник ДЦ стрипова Кармине Инфантино[36] је одлучио да обнови штампање стрипова Капетана Марвела и 1972. га је лиценцирао. Пошто су Марвел стрипови већ имали лика лиценцираног на име Капетан Марвел ДЦ стрипови су своје стрипове објавили под именом ШАЗАМ!. Инфантино је планирао да да поднаслов стрипу „Оригинални Капетан Марвел“ али након примљеног писма од Марвел стрипова име је промењено у „Најмоћнији смртник на свету“.

Што се тиче Марвел породице ДЦ их је сместио у паралелни универзум на „Земљи-С“. По причи били су заробљени 20 година од стране Сиване чиме је објашњено њихово одсуство. Сами креатори стрипа су имали потешкоћа при стварању стрипа јер како каже један од цртача „Некад сам могао да направим добру причу уз помоћ илустрација које сам цртао, али новог Капетана Марвела не могу колико год се трудио“.

Ван регуларних стрипова, Марвел породица се појвила у стрипу Лига правде Америке у колекционарском издању „Криза на Земљи-С“. Марвел породица и Капетан Марвел су се појављивали у многим серијалима стрипова заједно са Суперменом и осталим члановима Лиге правде. Након 1985. ограничене серије стрипова Криза на бескочно Земаља Марвел породица је званично и потпуно убачена у ДЦ универзум.

Капетан Марвел касних 1980-их[уреди | уреди извор]

Прво појављивање после кризе Капета Маррвела је било 1987. у минисерији стрипова „Легенде“ где се Капетан Марвел појављује као члан Лиге праве. Исте године је добио и властиту минисерију стрипова под називом „Шазам! Нови почетак“. У овој минисерији писци Рој и Ден Тинас у цртач Том Мендрејк сз зспели да поново оживе ликове: чаробњака Шазама[37], др. Сивану, ујака Дудлија и Црног Адама.

Било је још неколико покушаја да се оживи Шазам! током следеће три године али су били безуспешни. Неки од ликова су се појављивали у Дц-јевим минисиеријама као на пример чаробњак Шазам и Црни Адам у Ратовима богова и Капетан Марвел у Човеку од челика.


Шазам у двадесет првом веку[уреди | уреди извор]

Након краткотрајнеграфичке новеле из 1999 године Шазам је постајао све популарнији и све учесталији у ДЦ универзуму. Сам ДЦ универзум је имао неколико пута имао покретање од почеткаи сваки пут су сви ликови добијали нову причу и нови изглед. Први пут када је било ресетовање било је 2011. године и названо је Нова 52 у којој је Шазам добио модернизованији изглед и где је Шазам породица добила још три члана поред Билија, Билија Јуниора и Мери. Шазам jе добио и свој стрип од 52 главе.

Костим Шазама на премијери филма "Шазам!" 2019.

Следеће ресетовање универзума се десило 2016. Шазам је добио малу корекцију изгледа и свој нови стрип. Тренутно Шазам има свој стрип од 4 главе и још увек излазе сваког месеца.


Биографија[уреди | уреди извор]

Све до 2012.-е године Шазам није имао сталну причу о свом пореклу јер се годинама прича мењала покушавајући да достигне одређени ниво и да освоји срца читаоца. Џефу Џонсу је ово пошло за руком и у његовој верзији Били Батсон је петнаестогодишњак који је након мењања неколико хранитељских породица усвојен од стране симпатичне породице у Фоладелфији. Његова нова породица се се састоји од: „тате“ Виктора и „маме“ Розе Вазкес, и петоро браће и сестара, а они су: најстарије и најозбиљније Мери Бромфилд, шаљивџије и преваранта Фредија Фримена, повученог и ћутљивог Педра Пена, генијалца Јуџина Чоа и енергичне Дарле Дудли. Када Др. Сивана ослообди древног ратника Црног Адама из његове гробнице, Чаробњак из Камена Вечности[38] почиње да тражи ратника достојног његове моћи али одлучује да ниједан од њих није достојан.

Напокон Чаробњак проналази Билија и оцењује га као недостојног, али након Билијеве изјаве, да заправо не постоје добри људи и да колоко год се он трудио да буде добар живот га кажњава и тера га да буде лош, Чаробњак одлучује да своју моћ ипак преда Билију научивши га да моћ добија изговарајући Чаробњаково име „Шазам“. Након изговарања магичне речи Били бива погођен муњом и трансформише се у Шазама, одраслог суперхероја који поседује супер моћи. Чаробњак умире и Били се враћа на Земљу где открива своју тајну Фредију. Њих двојца одлучују да зараде од ових моћи да купе пиво, али на путу до тамо наилазе на злочин који је у току и који Шазам може да заустави. Након свађе између њих двојице Шазама напада Црни Адам од кога једва успева да побегне. Кад Адам нападне поново он са собом доводи и седам смртних грехова које је ослободио, тако да Били да би победио своју моћ дели браћи и сестрама након чега се сви претварају у своју одраслу верзију са моћима и побеђују противнике.

Када Били однесе Адамове посмртне остатке у његову домовину Кандак долази до сукобљавања између Лиге Правде и Лиге Правде Америке где се у бици отвара Пандорина кутија и портал до Земље 3. Са те Земље долази зла Лига правде под називом Криминали Синдикат[39] и након победе над њима Били бива прихваћен у Лигу правде као сталан члан где му Киборг постаје најбољи пријатељ.

Годину дана од како су добили моћи Шазам породица се борила против криминала и у слободно време су лутали по Камену Вечности све док Јуџин није пронашао непознату станицу са возовима који воде у седам Магичних Земаља.(наставак приче још увек редовно излази сваке недење)



Moћи[уреди | уреди извор]

Он је алтер его Билија Батсона, дечака који изговарајући реч "Шазам!" може да се трансформише у одраслог костимираног супер јунака са моћима као што су надљудска супер снага, супер брзина, летење и друге способности уз помоћ којих може да се бори против зликоваца.

Иако су неки од митских ликова заборављени Шазамова (енгл. Shazam) моћ значи:

С Мудрост Соломона Били има приступ невероватној количини древног знања. Поседује велику мудрост и разумевање, може да разуме и прича све познате језике човечанства, има фотографско памћење и добру меморију. Може да чита све кодиране поруке, реши математичке формуле и предвиди могуће исходе уз помоћ рачуница.
Х Снага Херкулеса Херкулесова моћ омогућава Билију огромну снагу која је једна од најјачих у ДЦ универзуму. Шазамова снага се пореди са Суперменовом, а у неким стриповима је довољно снажан да помери и планете.
A Издрћжљивост Атласа Издрћжљивост Атласа омогућава Билију непрерсушан извор енергије да чак не мора ни да спава ни да се одмара. Његова издржљивост му омогућава да издржи неке од најтежих напада без икаквих последица. Такође поседује убрзану регенерацију и може да преживи и без ваздуха. Због магије никада не стари и практично може да буде бесмртан док год је у својој Шазам форми.
З Моћ

Зевса

Осим поседовања муње која га трансформише у Шазама, Зевсова моћ омогућава појачање пет чула и отпорност и издржљивост на нападе магијом. Муња која трансформише може да се користи и као оружије када се при призивању избегне да би погодила непријатеља. Уз Зевсову моћ може да се телепортује на Камен Вечности. Данашња верзија овог хероја омогућава и коришћење муња као моћи.
A Храброст Ахилеја Ахилејева храброст обезбеђује стаменитост Грчких хероја, која обезбеђује надљудску унутрашњу снагу, вољу, дисциплину и одлучност. Некад му ова моћ обезбеђује и борилачке способности. Ова моћ му такође омогућује и отпорност на телепатију, контролу ума и остале менталне нападе.
M Брзина

Меркура

Koристећи Меркурову брзину Шазам може да се креће надљудском брзином која може да се пореди са Флешовом и да лети суперсоничном брзином.


У новијим верзијама изговарајући "Шазам" Били не мора да се трансформише ако не жели. Може да дели своју моћ коме жели што се у већини случајева дешавало да моћ додели члановима своје породице, а да притом себе не ослаби уопште.


Појављивања Капетана Марвела/Шазама у другим стриповима[уреди | уреди извор]

  • Капетан Олуја (енгл. Captain Thunder) - 1974.
  • Капетан Олуја (енгл. Captain Thunder) - 1982.
  • Шазам: Само Замисли (енгл. Shazam: Just Imagine) - 2001.
  • Капетан Олуја: Флешпоинт (енгл. Captain Thunder: Flashpoint) - 2011.
  • Најбољи са других светова (енгл. Elseworld's Finest) - 1998.
  • Мрачни витез поново удара (енгл. The Dark Knight Strikes Again) - 2001.
  • Супермен: Удаљене ватре (енгл. Superman: Distant Fires) -1998.
  • Краљевство стиже (енгл. Kingdom Come) - 1996.
  • Земља-5 (енгл. Earth-5) - 2007.
  • Лига правде: Изгубљена генерација (енгл. Justice League: Generation Lost) - 2010.
  • Шазам!: Удружење злих чудовишта (енгл. Shazam!: The Monster Society of Evil) - 2007.
  • Били Батсон и Магија Шазама!(енгл. Billy Batson and the Magic of Shazam!) - 2008.
  • Мазахс (енгл. Mazahs) - 2013.
  • Неправда: Богови међу нама (енгл. Injustice: Gods Among Us) - 2013.



Шазам у другим медијима[уреди | уреди извор]

Филмови[уреди | уреди извор]

Прва адаптација Капетана Марвела снимљена је 1941. под називом Авантуре Капетана Марвела, главне улоге су тумачили Том Тајлер и Френк Хоган, а продукција је била од стране Републик Пикчерса. Овај филм је Капетана Марвела прогласио као првог супер јунака који је адаптиран на великом екрану.

Следећи филм је снимљен 1950.-е од стране Колумбија Пикчерса као комедија/мистерија под називом Доби шаљиви човек са Џеком Карсоном, Лолом Албрајт, и Џорџом Ривсом. У ком се Капетан Марвел само појављује. Касније је те исте године Фавкет је снимио филм са Капетаном Марвелом и Добим шаљивим човеком у главним улогама.

Захари Леви 2019.


Најновији Шазам! фим

Шазам је добио свој филм 2019. године који је прикључен ДЦ-јевом новом универзуму филмских франшиза међу којима су и Човек од челика, Бетмен против Супермена, Чудесна жена и Аквамен. Главне улоге тумаче Захари Леви као Шазам и Ашер Енџејл као Били,

Видео игре[уреди | уреди извор]

Шазам се појављује у свим видео играма које је ДЦ издао као незаменљив лик.

Телевизија[уреди | уреди извор]

Од 1970-их до 1990-их приказиван је у две телевизијске серије од стране Филматион-а: прва је била приказивана 1970-их у којој су главне улоге тумачили Џексон Боствик и Џон Дејви, а друга је била анимирана серија 1980-их. Од 2000-их година ДЦ је почео да се фокусира на анимиране серије и филмове у којима је Шазам играо скоро неизоставну улогу.

Радио[уреди | уреди извор]

Током 1943. Шазам је био пуштан на радију као серија коју су слушаоци могли свакодневно да прате.


Спољашње везе[уреди | уреди извор]

  1. ^ Ц.Ц.Бек (енгл. C. C. Beck)
  2. ^ Бил Паркер (енгл. Bill Parker)
  3. ^ Виз стрипови(енгл. Whiz Comics)
  4. ^ Фавкет стрипови (енгл. Fawcett Comics)
  5. ^ Доктор Сивана (енгл. Doctor Sivana)
  6. ^ Господин Мозак (енгл. Mister Mind)
  7. ^ Црни Адам (енгл. Black Adam)
  8. ^ Марвел породица (енгл. Marvel Family)
  9. ^ Мери Марвел (енгл. Mary Marvel)
  10. ^ Капетана Марвела Јуниора (енгл. Captain Marvel Jr.)
  11. ^ Републик Пиктурес (енгл.Republic Pictures )
  12. ^ Авантуре Капетана Марвела (енгл. Adventures of Captain Marvel )
  13. ^ Том Тајлер (енгл. Tom Tyler )
  14. ^ Френк Хоган Јуниор (енгл. Junior Coghlan)
  15. ^ Филматион (енгл. Filmation)
  16. ^ Џексон Боствик(енгл. Jackson Bostwick)
  17. ^ Џон Дејви (енгл. John Davey)
  18. ^ Захари Леви (енгл. Zachary Levi)
  19. ^ Ашер Енџејл (енгл. Asher Angel)
  20. ^ Визард часопис (енгл. Wizard (magazine))
  21. ^ Уго Нетворкс (енгл. UGO Networks)
  22. ^ Непобедиве Ибис (енгл. Ibis the Invincible)
  23. ^ Шпијун Уништитељ (енгл. Spy Smasher)
  24. ^ Златна Стрела (енгл. Golden Arrow)
  25. ^ Ленс О'Кејси (енгл. Lance O'Casey)
  26. ^ Скуп Смит (енгл. Scoop Smith)
  27. ^ Ден Изазивач (енгл. Dan Dare)
  28. ^ Фред Мекмареј (енгл. Fred MacMurray)
  29. ^ Џек Оакие (енгл. Jack Oakie)
  30. ^ Златно Доба Стрипова (енгл. Golden Age of Comic Books)
  31. ^ Ото Биндер (енгл. Otto Binder)
  32. ^ Пит Костанза (енгл. Pete Costanza)
  33. ^ Мек Рејбој (енгл. Mac Raboy)
  34. ^ Марк Свајзе (енгл. Marc Swayze)
  35. ^ Курт Шафенбергер (енгл. Kurt Schaffenberger)
  36. ^ Кармине Инфантино (енгл. Carmine Infantino)
  37. ^ Чаробњак Шазам (енгл. Shazam Wizard)
  38. ^ Камен Вечности (енгл. Rock of Eternity)
  39. ^ Криминали Синдикат (енгл. Crime Syndicate of America)