Корисник:Vukasin Djuknic/песак

С Википедије, слободне енциклопедије

Мигел Анхел Феликс Гаљардо[уреди | уреди извор]

Мигел Анхел Феликс Гаљардо (рођен 8. јануара 1946), који се обично назива својим псеудонимима El Jefe dе Јefes („Шеф шефова“) и El Padrino („Кум“), је осуђени мексички нарко-бос. Био је један од оснивача картела Гвадалахара 1970-их. Током 1980-их, картел је контролисао већи део трговине дрогом у Мексику и коридоре дуж границе између Мексика и Сједињених Држава.

Феликс Гаљардо је ухапшен 1989. због убиства агента Управе за борбу против дроге (ДЕА) Енрикеа „Кикија“ Камарене. Феликс Гаљардо је служио своју 40-годишњу казну у затвору Алтиплано[1] са највишим степеном безбедности, али је 2014. пребачен у установу средњег обезбеђења због погоршања здравља.

Мигел Анхел Феликс Гаљардо
Лични подаци
НадимакEl Padrino,El Jefe de Jefes
Датум рођења(1946-01-08)8. јануар 1946.
Место рођењаСиналоа,Хулиакан Мексико, Мексико


Рани живот[уреди | уреди извор]

Рођен на ранчу у Белависти, на периферији Кулијакана[2] у Синалои [3], Феликс Гаљардо је завршио средњу школу и студирао бизнис на колеџу. Запослио се као агент мексичке федералне судске полиције. Радио је као породични телохранитељ гувернера државе Синалоа Леополда Санчеза Селиса, чије су политичке везе помогле Фелику Гаљарду да изгради своју организацију за трговину дрогом. Феликс Гаљардо је такође био кум Селисовог сина Родолфа.Феликс Гаљардо је почео да ради за трговце дрогом који су посредовали у корупцији државних званичника, и заједно са Рафаелом Каро Кинтером и Ернестом Фонсеком Кариљоом, који су претходно радили у криминалној организацији Авилес, преузео је контролу над рутама трговине након што је Авилес убијен у полицијској пуцњави.[4]

Конекција са Колумбијским картелима[уреди | уреди извор]

Почетком 1980-их, напори за забрану дроге су се повећали широм Флориде, која је тада била главна дестинација за отпрему илегалних трговаца дрогом. Као резултат тога, колумбијски картели су почели да користе Мексико као своју примарну претоварну тачку.

Хуан Мата-Баљестерос је био примарна веза картела Гвадалахаре са колумбијским картелима, пошто је првобитно упознао претходника Феликса Гаљарда, Алберта Сицилија-Фалкона, са Сантјагом Окампом из картела Кали [5], једног од највећих колумбијских нарко картела.Уместо да плаћају готовином за своје услуге, шверцери картела Гвадалахара су узели 50% кокаина који су транспортовали из Колумбије. Ово се показало изузетно профитабилним за њих, уз неке процене да је мрежа трговине људима, којом су тада управљали Феликс Гаљардо, Ернесто Кариљо[6] и Рафаел Кинтеро[7], доносила око 5 милијарди долара годишње.

До краја 1980-их, картел Гвадалахаре на челу са Мигелом Анхелом Феликсом Гаљардом (који се састоји од онога што је данас познато као картели Синалоа, Тихуана, Хуарез и Пацифико Сур) скоро је монополизовао илегалну трговину дрогом у Мексику.[8]

Убиство агента DEA Кикија Камарене[уреди | уреди извор]

1980. специјални агент ДЕА Енрике "Кики" Камарена [9] је распоређен у резидентну агенцију администрације у Гвадалахари. Радећи преко доушника, Камарена је открио картелске плантаже марихуане у држави Закатекас. Извршена је рација и плантаже су уништене[10]. Године 1984., мексички војници, уз подршку хеликоптера, уништили су још већу плантажу марихуане од 1.000 хектара (≈2.500 ари) познату као „Ранчо Буфало“ у Чивави у Мексику, познату по томе што је била заштићена од стране мексичких обавештајних агената, као део „Операције Кум“. „. Хиљаде фармера обрађивало је поља у Ранчо Бафалу, а годишња производња је касније процењена на 8 милијарди долара. Све се то дешавало уз знање локалне полиције, политичара и војске. Камарена је почео да разоткрива везе између трговаца дрогом, мексичких органа за спровођење закона и високих владиних званичника унутар Институционалне револуционарне партије (ПРИ), за које је Феликс Гаљардо сматрао да представља највећу (главну) претњу операцијама картела Гвадалахара широм Мексика.

Као одговор, Феликс Гаљардо је наводно наредио отмицу Камарене. Дана 7. фебруара 1985. године, полицајци Јелиска који су били на платном списку картела (то су полицајци који су дуговали паре картелу јер су од њих куповали дрогу) киднаповали су Камарену док је излазио из америчког конзулата у Гвадалахари. (Јер они ниси смели да буду откривени И повезани са картелом, то би им као полицајцима значило да иду у затвор, да им се суди. И они су како се не би открила истина пристали да киднапују Камарену). Његов пилот хеликоптера, Алфредо Завала Авелар, киднапован је убрзо након тога. Они су одведени у резиденцију која се налази у улици Лопе де Вега 881 у колонији Јардинес дел Боске, у западном делу града Гвадалахаре, у власништву Рафаела Каро Кинтера, где су мучени и испитивани током периода од 30 сати.  Камарена је 9. фебруара убијен када му је електричном бушилицом направљена рупа у глави. Пробушили су му рупу у мозгу да изазову исцрпљујуцћи бол пре његове смрти. Такође су га надрогирали адреналином и другим лековима да би га држали будним током мучења и испитивања. Његово тело, умотано у пластику, пронађено је са телом Завале Авелара у плиткој рупи на ранчу у држави Мичоакан.

Камаренино убиство је изазвало једну од највећих ДЕА истрага о убиствима икада предузетих, операцију Легенда.  Специјална јединица је послата да координише истрагу у Мексику, где су умешани корумпирани званичници.

Истражитељи су идентификовали Феликса Гаљарда и његова два блиска сарадника, Ернеста Фонсеку Кариља и Рафаела Кароа Кинтера, као главне осумњичене за отмицу. Под притиском САД, Фонсека и Кинтеро су ухапшени, али је Феликс Гаљардо и даље уживао политичку заштиту.

Хапшење[уреди | уреди извор]

Феликс Гаљардо се држао повучено и 1987. преселио се са породицом у Гвадалахару. Ухапшен је у Мексику 8. априла 1989. године, а власти у Мексику и Сједињеним Државама су га оптужиле за отмицу и убиство агента DEA Енрикеа Камарене, као и за рекетирање, шверц дроге и вишеструка насилна кривична дела.

•    Према америчким званичницима, Феликс Гаљардо је такође боравио у кући гувернера Синалое као гост, што је гувернер Антонио Толедо Коро негирао. На питање о његовој повезаности са Феликсом Гаљардом, гувернер Толедо је рекао да „није упознат са било каквим нерешеним налозима за хапшење“ против Феликса Гаљарда.

•    Хапшење Феликса Гаљарда било је катализатор за разоткривање широко распрострањене корупције на политичком и полицијском нивоу у Мексику. Неколико дана након хапшења Феликса Гаљарда, и под притиском медија, ухапшено је неколико полицијских команданата, а чак 90 полицајаца је дезертирало.

•    Хапшење Феликса Гаљарда такође је довело до распада картела Гвадалахара, пошто су кључни чланови федерације одлучили да се повуку и формирају своје картеле, ослањајући се на насиље како би преузели различите територије и руте трговине људима. Непрекидни спорови и сукоби међу лидерима изродили би политички, друштвени и војни хаос и на крају довели до мексичког рата против дроге.

Затвор[уреди | уреди извор]

Феликс Гаљардо је првобитно осуђен на 40 година затвора. Након што је одслужио 28 година, поновљено суђење 2017. осудило га је на додатних 37 година. Док је био у затвору, Феликс Гаљардо је остао један од највећих мексичких трговаца људима, одржавајући своју организацију преко мобилног телефона.

•    Након хапшења, Феликс Гаљардо је одлучио да подели трговину коју је контролисао јер би била ефикаснија и мање је вероватно да ће бити срушена од стране органа за спровођење закона. Феликс Гаљардо је дао инструкције свом адвокату да 1989. године сазове највеће наркомане у земљи у кући у летовалишту Акапулко где је одредио тргове или територије. Рута Тихуане би ишла до његових нећака, браће Арељано Феликс. Рута за Сиудад Хуарез би ишла до породице Кариљо Фуентес. Мигел Каро Кинтеро би водио коридор Сонора. Хоакин Гузман Лоера и Ектор Луис Палма Салазар напустили су операције на пацифичкој обали, а Исмаел Замбада Гарсија им се придружио убрзо након тога и тако постао Синалоа картел, који није био део у пакту из 1989.

•    Феликс Гаљардо је пребачен у затвор високе безбедности 1993. године, изгубио је сваку преосталу контролу над другим нарко-боксовима.

•    Како је старио, Феликс Гаљардо се жалио да је живео у лошим условима док је био у затвору. Каже да пати од вртоглавице, глувоће, губитка ока и проблема са циркулацијом крви. Живи у ћелији величине 240 × 44, коју не сме да напушта, чак ни да користи рекреативну зону. У марту 2013., Феликс Гаљардо је покренуо правни поступак за наставак затворске казне код куће када је навршио 70. рођендан (8. јануара 2016). Дана 29. априла 2014, мексички савезни суд је одбио захтев Феликса Гаљарда за премештај из затвора максималног обезбеђења у затвор средњег обезбеђења.Савезне власти су 18. децембра 2014. одобриле његов захтев за премештај у затвор средње безбедности у Гвадалахари (држава Халиско), због његовог погоршања здравља.

•    Суд у Мексико Ситију је 20. фебруара 2019. одбио његов захтев да остатак казне одслужи (одлежи) у његовој кући. Суд је навео да им одбрана Феликса Гаљарда није пружила довољно доказа да његови здравствени проблеми доводе његов живот у опасност.

Мемоари[уреди | уреди извор]

Године 2008, истраживачки новинар Дијего Енрике Осорно успео је да контактира Феликса Гаљарда преко његовог 13-годишњег сина. Феликс Гаљардо је тајно писао о свом животу и предао руком писане белешке Осорну. Мемоари укључују нарацију о његовом хапшењу и представљању пред полицијом, и објашњавају део његовог породичног стабла, скачући са једне теме на другу. Одабир од 35 страница објављен је у мексичком часопису Гатопардо, са позадином новинара.

Породица и фамилија[уреди | уреди извор]

Након његовог хапшења, најмање девет нећака и нећака Мигела Анхела Феликса Гаљларда преузело је различите улоге у организацији како би формирали организацију Арељано Феликс, такође познату као Тихуана картел. Друга нећака, Сандра Авиља Белтран, бивша је чланица картела Синалоа.

Чланови организације Арељано Феликс (Картел Тихуана):

- Алисија Арељано Феликс је његова нећака.

- Бенхамин Арељано Феликс (у затвору), члан и бивши вођа организације Арељано Феликс, његов је нећак.[11]

- Карлос Арељано Феликс је његов нећак.

- Едуардо Арељано Феликс (у затвору) је његов нећак.

- Енедина Арељано Феликс де Толедо, вођа организације Арељано Феликс, је његова нећака.[12]

- Фабијан Арељано Корона је његов нећак.

- Франциско Хавијер Арељано Феликс (у затвору) је његов нећак.

- Франциско Рафаел Арељано Феликс (Преминуо) је био његов нећак.

- Хавијер Бенхамин Брисењо Арељано је његов унук.

- Луис Фернандо Арељано Феликс је његов нећак.

- Луис Фернандо Санчез Арељано (у затвору) је његов нећак.

- Рамон Арељано Феликс (преминуо), члан и бивши вођа организације Арељано Феликс, његов је нећак.[13]

Синалоа Картел

- Сандра Авиља Белтран, бивша чланица картела Синалоа, је његова нећака.

Популарно[уреди | уреди извор]

У другој сезони колумбијске ТВ серије El Cаrtel, Феликса Гаљарда тумачи мексички глумац Гиљермо Кинтаниља као лик 'Еl Gоlfo'.

У ТВ серији Аs Еl Мecicano, тумачи га мексички глумац Родриго Овиједо.У сезонама 1, 2 и 3 Netflix[14] серије Наркос[15]: Мексико (2018), Феликса Гаљарда тумачи мексички глумац Дијего Луна.

Обавезно погледати:[уреди | уреди извор]

- Хоакин Гузман Лоера[16]

- Пабло Емилио Ескобар Гавириа[17]

Референце[уреди | уреди извор]

[[4]]Astorga, Luis (1999); "Cocaine in Mexico: A Prelude to 'los Narcos'" in Gootenberg, Paul (ed.) Cocaine: Global Histories; Routledge; p. 187

[[8]]https://archive.org/details/whiteoutciadrugs00cock

  1. ^ Altiplano (на језику: српски), 2021-05-12, Приступљено 2022-05-14 
  2. ^ Кулијакан (на језику: српски), 2019-02-20, Приступљено 2022-05-14 
  3. ^ Синалоа (на језику: српски), 2021-12-06, Приступљено 2022-05-14 
  4. ^ а б Cocaine in Mexico: a prelude to "los Narcos", Routledge, 2002-01-04, стр. 199—207, ISBN 978-0-203-02646-5, Приступљено 2022-05-14 
  5. ^ „KGB Kali, narko-kartel koji je nasledio Eskobara: Zvali su ih "džentlmeni", a bili su najbrutalniji i snabdevali su drogom 90% sveta (FOTO) (VIDEO)”. Telegraf.rs (на језику: српски). Приступљено 2022-05-14. 
  6. ^ Ernesto Fonseca Carrillo (на језику: енглески), 2022-04-30, Приступљено 2022-05-14 
  7. ^ Rafael Caro Quintero (на језику: енглески), 2022-05-05, Приступљено 2022-05-14 
  8. ^ а б Cockburn, Alexander; St. Clair, Jeffrey (1998). Whiteout : the CIA, drugs, and the press. Internet Archive. London ; New York : Verso. ISBN 978-1-85984-897-5. 
  9. ^ Kiki Camarena (на језику: енглески), 2022-04-11, Приступљено 2022-05-14 
  10. ^ Wise, Stephen S. (2012-08-31), ‘Can We Win the War without Losing America?’, 20 May 1917, New York, The Littman Library of Jewish Civilization, стр. 346—363, Приступљено 2022-05-14 
  11. ^ Benjamín Arellano Félix (на језику: енглески), 2022-03-04, Приступљено 2022-05-14 
  12. ^ Vasetenkov, Anton. „Енедина Арељано Феликс”. Cofactor (на језику: српски). Приступљено 2022-05-14. 
  13. ^ Ramón Arellano Félix (на језику: енглески), 2022-05-07, Приступљено 2022-05-14 
  14. ^ „Netflix - Watch TV Shows Online, Watch Movies Online”. www.netflix.com (на језику: енглески). Приступљено 2022-05-14. 
  15. ^ Наркос: Мексико (на језику: српски), 2021-10-01, Приступљено 2022-05-14 
  16. ^ Гусман Лоэра, Хоакин (на језику: руски), 2022-04-26, Приступљено 2022-05-14 
  17. ^ Пабло Ескобар (на језику: српски), 2022-03-31, Приступљено 2022-05-14 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]

-Ексклузивни разговор са Мигелом Анхелом Феликсом Гаљардом кликом на линк: https://www.youtube.com/watch?v=vXHOaxUMdQ0