Корисник:ZI1214/песак

С Википедије, слободне енциклопедије

Neke moderne upotrebe[уреди | уреди извор]

Naučna polja koja koriste trigonometriju uključuju:

akustika, arhitektura, astronomija, kartografija, građevinarstvo, geofizika, kristalografija, elektrotehnika, elektronika, geodezija i geodezija, mnoge fizičke nauke, mašinstvo, mašinska obrada, medicinska obrada slike, teorija brojeva, oceanografija, optika, farmakologija, teorija verovatnoće, seizmologija , statistika i vizuelna percepcija

Da ova polja uključuju trigonometriju, ne znači da je poznavanje trigonometrije potrebno da bi se nešto saznalo o njima. To znači da se neke stvari u ovim poljima ne mogu razumeti bez trigonometrije. Na primer, profesor muzike možda ne zna ništa o matematici, ali bi verovatno znao da je Pitagora najstariji poznavalac matematičke teorije muzike.

U nekim od gore navedenih oblasti rada lako je zamisliti kako se može koristiti trigonometrija. Na primer, u navigaciji i geodetskoj izmeri, prilike za upotrebu trigonometrije su barem u nekim slučajevima dovoljno jednostavne da se mogu opisati u udžbeniku početne trigonometrije. U slučaju muzičke teorije, primena trigonometrije se odnosi na rad koji je započeo Pitagora, koji je primetio da su zvuci napravljeni čupanjem dva niza različitih dužina u saglasnosti ako su obe dužine mali celobrojni viškovi zajedničke dužine. Sličnost između oblika vibracionog niza i grafika sinusne funkcije nije puka slučajnost. U okeanografiji, sličnost između oblika nekih talasa i grafikona sinusne funkcije takođe nije slučajna. U nekim drugim oblastima, među kojima su klimatologija, biologija i ekonomija, postoje sezonske periodičnosti. Proučavanje ovih često uključuje periodičnu prirodu sinusne i kosinusne funkcije.