Корнвол

Из Википедије, слободне енциклопедије
Корнвол
Cornwall
Kernow
Застава Корнвола
Cornwall UK locator map 2010.svg
Положај Југозападна Енглеска
Главни град Труро
Површина 3 563 км²
Становништво (2008) 534 300 (процена)
Густина насељености 150/км²

Корнвол (енгл. Cornwall, кор. Kernow) је област на југозападу Велике Британије и унутрашња јединица Енглеске. Граничи се на северу и западу са Келтским морем[1], а на југу са Ламаншем. Заједно са острвима Сили, Корнвол се простире на 3563 км² и има 534 300 становника. Административни центар је Труро, једини град у области. Географско подручје Корнвола сачињава грофовију Корнвол.

Област коју покрива данашњи Корнвол била је насељена још у палеолиту и мезолиту. У неолиту, бронзаном и гвозденом добу било је насељено Бритима који су имали развијене културне и трговачке везе са суседним Велсом, Ирском и Бретањом. Мало је доказа да су Римљани продрли даље од Ексетера где је нађено неколико остатака римских грађевина. Тадашњи Брити у Корнволу били су део Думониског племена чији се центар налазио у данашњем Девону. Борили су се против доминације енглеске империје која је стално јачала, а 936. године је на реци Тејмар успостављена граница између Енглеске и Корнвола. [2] У средњем веку се у Корнволу почео ширити енглески језик и култура.

Рудници калаја су имали важну улогу у економији Корнвола, поготово у средњем веку, а почетком 19. века су откривене и залихе бакра. Средином 19. века експлоатација бакра и калаја почела је да слаби, тако да је 1990. у потпуности прекинута. Важни сектори економије су били рибарство и пољопривреда. Изградњом железничких пруга почетком 20. века туризам је постао најважнија грана корнволске економије.

Корнволци су данас признати као један од келтских народа. У новије време су се формирали и националистички покрети који траже већу аутономију унутар Уједињеног Краљевства и признавање статуса мањине Корнволцима.[3]

Референце[уреди]

  1. ^ International Hydrographic Organization
  2. ^ Stenton, F. M. (1947) Anglo-Saxon England. Oxford: Clarendon Press; pp. 337
  3. ^ „Blair gets Cornish assembly call“. BBC. 11. 12. 2001. Приступљено 22. 5. 2008.. 

Спољашње везе[уреди]