Кућа у ул. Алексе Маркишића у Сокобањи

С Википедије, слободне енциклопедије
Кућа у ул. Алексе Маркишића у Сокобањи
Опште информације
МестоСокобања
Држава Србија
Врста споменикаНепокретно културно добро
Време настанкаXX века
Надлежна установа за заштитуЗавод за заштиту споменика културе Ниш

Кућа у ул. Алексе Маркишића у Сокобањи налази се у склопу ширег центра Сокобање. Уписана је у листу заштићених споменика културе Републике Србије.

Карактеристике[уреди | уреди извор]

Зграда је била грађена за породично становање, са маленим индивидуалним двориштем, која фактички својим источним и северним фасадама излази на регулационе линије двевју улица. Кућа поседује подрум у једном делу зграде са одређеном конструкцијом од ниских сводова и такође приземља. Због потреба ранијих корисника улазни део је дорађиван, међутим то није утицало значајно на архитектуру здања, односно сам узглед зграде. Доста су добро очувани елементи стилске декорације у спољној архитектури. До изражаја у завршном кровном венцу долази манир еклетичке ренесансе. Карактеристично је то што су дуж оба фасадна тракта између прозорских отвора постојећи пиластери, у виду блокова који симулирају квадре са спојницама профилисаним, а по читавој висини од сокле до подножја завршног венца. Прозорски облици и отвори су са профилисаним оквирима у малтеру, а специфичне су и ограде у малтеру који се налазе у парапеталном нивоу са израженом правоугаоном пластиком.[1]

Види још[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Kuća u ul. Alekse Markišića br. 1 u Sokobanji, Zavod za zaštitu spomenika kulture Niš | Pretraživač kulturnog nasleđa”. kultura.rs (на језику: енглески). Архивирано из оригинала 21. 02. 2022. г. Приступљено 2022-02-21. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]