Кућа Аце Станојевића

С Википедије, слободне енциклопедије
Кућа Аце Станојевића
Опште информације
МестоКњажевац
ОпштинаКњажевац
Држава Србија
Време настанка19101915.
Тип културног добраСпоменик културе
Надлежна установа за заштитуЗавод за заштиту споменика културе

Кућа Аце Станојевића је једна од музејских зграда Завичајног музеја у Књажевцу. Налази се у Његошевој улици.[1]

Историја[уреди | уреди извор]

Аца Станојевић (1852-1947) био је оснивач и вођа Народне радикалне странке као и истакнута народна личност. Рођен је у Књажевцу, а био је председник Народне скупштине. Овај објекат почиње са радом као музејски простор 4. септембра 1989. године. Осим музејске има и репрезентативну и споменичку намену.

Кућа Аце Станојевића грађена је између 1910. и 1915. године. Планове за овај објекат израдио је грађевински предузимач Фоклер. Била је то кућа са двориштем, предбаштом и оградом. Подсећа на италијанске виле са тада модерним улазним тремом, са карактеристикама сецесије. Последња наследница куће, Бранислава Марковић, завештала је кућу граду.

Данашња намена куће[уреди | уреди извор]

У доњем делу објекта постоји простор за продајну галерију и сала за венчавање. Горња етажа представља приказ некадашњег ентеријера градске куће са намештајем из ХIХ и ХХ века. Осим личних ствари и намештаја ове историјске личности, тамо можете видети и ствари књажевачих градских породица. [2]

Галерија[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ Стојадиновић, Бранислав (1999). Књажевац у хиљаду појмова завичајни лексикон. Књажевац: Јавно информативно предузеће Књажевац. ISBN 978-86-7054-003-3. 
  2. ^ „Издаваштво”. Народна библиотека "Његош" - Књажевац (на језику: српски). Приступљено 17. 12. 2019. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]