Манастир Паромеос

С Википедије, слободне енциклопедије
Манастир Паромеос
Основни подаци
ЈурисдикцијаКоптска оријентално-православна црква
Оснивање335.
ОснивачСвети Макарије Велики
ПосвећенПресвета Богородица
ДржаваЕгипат

Манастир Паромеос ( коптски : ⲡⲁⲣⲟⲙⲉⲟⲥ ), такође познат као Манастир Барамос ( арапски : البراموس ), је коптски православни манастир који се налази у Вади Ел Натруну , у покрајини Бехеира у Египту[1]. То је најсевернији од четири садашња манастира Скитиса , који се налази око 9 км североисточно од манастира Светог Пајсија[2]. Црквено, манастир је посвећен и назван по Пресветој Богородици .

Манастир Паромеос је вероватно најстарији међу четири постојећа манастира Скета . Основао га је 335. године свети Макарије Велики . Име Па-Ромеос или име Римљана може се односити на свете Максима и Домиција, децу римског цара Валентинијана I, који су имали своју келију на месту савременог манастира. Према коптском предању, два светитеља су отишла у скит за време светог Макарија Великог, који је узалуд покушавао да их одврати од останка. Ипак, остали су и достигли савршенство пре него што су умрли у младости. Годину дана након њиховог одласка, свети Макарије Велики је освештао њихову келију подизањем капеле, а монасима је поручио „Ово место назовите келијом Римљанима“. Друга теорија сматра да се назив односи на римске цареве Аркадија и Хонорија, ученике светог Арсенија . Овај последњи је и сам био римски монах који се настанио у Скетесу, а могуће је да су два цара посетила свог учитеља у његовој повучености, дајући тако име манастиру.

Након што су Бербери и Бедуини уништили манастир 405. године, свети Арсеније се вратио да га обнови. Међутим, након другог напада Бербера 410. године, повукао се у Трое , сада четврт Каира познато као Тура, где је и умро.

Поред светог Макарија Великог и светог Арсенија, у манастиру Паромеу су боравили и други светитељи из 4. и 5. века, као што су свети Исидор и свети Мојсије Мурин који је пострадао у походу 405. године.

Као резултат напада Бербера и Бедуина, папа Шенуда I од Александрије (859-880) подигао је зидове око манастира Нитријске пустиње . Њихова висина варира између десет и једанаест метара, а ширина око два метра. Такође су били прекривени дебелим слојем малтера[3].

Током прве половине 15. века, историчар Ал-Макризи је посетио манастир и идентификовао га је као манастир Светог Мојсија Мурина. Тада је нашао да има само неколико монаха.

Извори[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Paromeos Monastery | Archiqoo”. archiqoo.com. Приступљено 2023-09-05. 
  2. ^ „Wadi El Natrun coptic monasteries from Giza or Cairo - Travel to Egypt | Egypt holiday Packages | Egypt tour Packages |Egypt Vacation Packages”. Marsa alam tours (на језику: грчки). Приступљено 2023-09-05. 
  3. ^ John. „The Relics of Saint Moses the Ethiopian in Nitria”. Приступљено 2023-09-05.