Манастир Светог Саве (Фрушка гора)

С Википедије, слободне енциклопедије

Манастир Светог Саве је некадашњи манастир на Фрушкој гори, забележен само у дефтерском попису с краја 16. века, када је на име десетине и осталих пореза плаћао 500 акчи годишње. До данас није тачно утврђено где се налазио.

Могуће локације[уреди | уреди извор]

Лоциран је поред насеља Ново Село у Варадинској нахији. Село је већ 1702. године било пусто. Име села сачувано је у називу једне ливаде и једног потока у Сремској Каменици.

Друга могућност локације је у суседном селу Старим Лединцима, на Клиси, узвишењу на Малом брегу, где постоје рушевине цркве. На тој локацији у опису опата Бононија из 1702. године забележене су и развалине цркве са кулом.

Трећа могућност је да се овај сакрални објекат доведе у везу с једним од два нелоцирана манастира: Ђурашин и Буковац.

Обнова манастира[уреди | уреди извор]

Епископ сремски Василије прогласио је остатке средњовековне цркве у Старим Лединцима за манастир Светог Саве (Манастир Савинац) и тако започео обнову ове цркве и манастира, 2017. године. Од како је за настојатељицу васпостављене монашке обитељи постављена Теодора Батинић, у оквиру овог манастира редовно се обављају сва типиком прописана богослужења.[1]

Референце[уреди | уреди извор]

Литература[уреди | уреди извор]

  • Више аутора (2016). Лексикони националних паркова Србије - Фрушка гора. Београд: ЈП Службени гласник - Географски институт "Јован Цвијић" САНУ. стр. 2772. ISBN 978-86-519-1900-1. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]