Међународни ромски фестивал „Каморо”

С Википедије, слободне енциклопедије
Међународни ромски фестивал „Каморо”
Жанруметност и музика
Основан1999.
Типфестивал
ЛокацијаЧешка Праг, Чешка
ОснивачиУдружења грађана Слово 21 и Студио продукција Сага
www.khamoro.cz

Међународни ромски фестивал „Каморо” је међународни ромски фестивал који се одржава сваке године у Прагу од 1999.[1] Спада у најпрестижније ромске пројекте на међународном нивоу у којима наступају познати међународни ромски музичари. Петодневни фестивал се одржава у мају на улицама Прага и у градским клубовима. Подељен је у три секције: стручна секција која обухвата семинаре, секција за културу која се састоји од музике, плеса и парада и секција за медије која пружа информације о фестивалу.[2] Фестивал годишње посети око 10.000 људи из Чешке и иностранства.

Историја[уреди | уреди извор]

Међународни ромски фестивал „Каморо” је основан 1999. године под покровитељством удружења грађана Слово 21 и Студио продукције Сага са циљем стварања професионалне културне манифестације од међународног значаја и представљања ромске уметности која утиче на суживот Рома и Чеха.[1] Фестивал се одржава једном годишње последње недеље маја. За двадесет година постојања броји преко 150.000 посетилаца, 160 наступа музичких група из више од четрдесет држава, реализацију више десетина стручних семинара и конференција, десетине изложби ромске уметности, десетине пројекција филмова на ромску тему и око педесет акредитованих новинара годишње.[1] Фестивал јавно подржавају Вацлав Хавел, Либуша Бенешова, Павел Бем, Михал Коцаб, Мирек Тополанек, Павел Достал и Адриана Крначова, а редовно га посећују Тереза Максова, Вера Била, Војтјех Дајк, Јан Цина, Татана Кухаржова, Тоња Грејвс, Османи Лафита, Ема Сметана, Радек Банга, Јан Бендиг и остали.

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ а б в „Prague Hosts World Roma Festival Khamoro 2014 | BLOUIN ARTINFO”. uk.blouinartinfo.com. Архивирано из оригинала 07. 01. 2019. г. Приступљено 2019-01-06. 
  2. ^ „In pictures: World Roma festival”. BBC News (на језику: енглески). 2012-06-01. Приступљено 2019-01-06. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]