Милета Рајковић

С Википедије, слободне енциклопедије
Милета Рајковић
ПребивалиштеАлексинац, Кнежевина Србија
Занимањефотограф
Активни период1881–1914.

Милета Рајковић је био први фотограф у Алексинцу.

Биографија[уреди | уреди извор]

Био је активан као фотограф од 1881. до 1914. Најстарији подаци о њему су из 1883. године.Те године је због учешћа у Тимочкој буни у Алексинцу, осуђен пред преким судом у Зајечару, на пет година у робије у лаком окову. Фотографија њега у оквима, као и његових многобројних ауторских фотографија објављене су у књизи Алексинац за незаборав историчара Миодрага Спирића и фотографа Хаџи Миодрага Миладиновића.[1]Много Милетиних фотографија се налази на сајту Фото музеј, а међу његовим клијентима су били Драгиња Јанковић, етнолог Тихомир Ђорђевић,композитор Владимир Ђорђевић, историчар Јован Томић, глумац Димитрије Марковић, трговац и командир народне војске Милосав Трифунац, индустријалац Милан Тимић,породица Кнез Милојковић, укључујући венчање Маре Кнез Милојковић и пешадијског капетана Илије М.Петровића , свештенство, ђаци Учитељске школе,[2] и многобројни виђенији људи Алексинца.[3]

Извори[уреди | уреди извор]

  1. ^ Момчиловић, Милан. „Алексинац за незаборав”. Politika Online. Приступљено 2023-09-27. 
  2. ^ nemanja.stankovic[at]inardesco.com, Nemanja Stankovic. „Pretraga fotografija :: FotoMuzej, virtuelni muzej srpske i svetske fotografije”. fotomuzej.com (на језику: српски). Приступљено 2023-09-27. 
  3. ^ nemanja.stankovic[at]inardesco.com, Nemanja Stankovic. „Atelje Mileta Ž. Rajković :: FotoMuzej, virtuelni muzej srpske i svetske fotografije”. fotomuzej.com (на језику: српски). Приступљено 2023-09-27.