Монтезума II

Из Википедије, слободне енциклопедије
Disambig.svg

„Монтезума“ преусмерава овде. За остале употребе погледајте Монтезума (вишезначна одредница).

Монтезума II

Moctezuma Mendoza.jpg
Монтезума

Датум рођења: 1466.
Датум смрти: 29. јун 1520.
Место смрти: Теночтитлан

Монтезума II (14661520), или Монтесума Шокојоцин, био је девети и последњи астечки владар који је 1503. године изабран за владара. Његова владавина је приведена крају доласком шпанских конквистадора на челу са Ернаном Кортесом.

Постоји много контрадикторних историјских извора о његовом животу и личности, зато се заправо мало о њему сигурно зна. Према неким историјским изворима, Монтезума је био врло празноверан човек и веровао је да су шпански конкистадори заправо потомци бога Кецалкоатла. Ернан Кортес га је потом заробио и покушавао управљати астечким царством манипулишући Монтезумом. 1520. године, Астеци су подигли устанак против Шпанаца, и те је године Монтезума убијен. Не зна се да ли је убијен са стране Шпанаца или Астека.

Монтезума се родио у Теночтитлану, данашњем Сијудад Мексику. Његово име на наватл језику значи „онај који се љути као краљ“. Током његове владавине астечко царство је достигло свој врхунац. Монтезума је ратовањем проширио територија царства и инкорпорирао народе Јопи и Запотек у царство.

Имао је осам кћери и једанаест синова.

Први контакт са Шпанцима[уреди]

Монтезума се први пут сусрео с европским досељеницима 1517. године, кад је експедиција Хуана де Грихалве доспела на источну обалу астечког царства. Монтезума је наредио да се будући доласци странаца помно прате.

Монтезума је био информисан о доласку Кортеса, па је послао своје делегате да поздраве странце. Кортез се удружио с народом Тлашкалтека, који су били непријатељи астечког царства и заједно су подизали устанке против астечке владавине. Монтезума је тога био свестан, а Шпанцима је слао дарове (према једној верзији зато јер се бојао Шпанаца, а према другој зато јер је у астечкој култури то био начин показивања супериорности).

Види још[уреди]

Спољашње везе[уреди]