Ними Нишики

С Википедије, слободне енциклопедије
Ними Нишики
Датум рођења1836.
Место рођењаMito Domain
Датум смрти1863.
Место смртиКјото

Ними Нишики (јап. 新見 錦, „Niimi Nishiki“; 183625. октобар 1863) био је јапански самурај и припадник Шинсенгумија, полиције шогуната у касном Едо периоду.

Кратка биографија[уреди | уреди извор]

Рођен је у области Мито која је сад део префектуре Ибараки. У борби је практиковао мачевалачки стил „Шинтомунен-рју“. Био је један од тринаесторице из оригиналне поставе Рошигумија а касније и Шинсенгумија. Заједо са Серизавом Камоом и Кондом Исамијем био је један од три командира али је касније деградиран у заменика.

Као део Серизавине фракције која се сматрала корумпираном био је принуђен од стране Јаманамија Кеисукеа и Хиџикате Тошизоа да 19. октобра 1863. (десетог дана, деветог месеца по старом лунарном календару) изврши сепуку, ритуално самурајско самоубиство. Серизава и остатак његове фракције убијени су недељу дана касније од стране Кондове фракције по наређењу Мацудаире Катаморија, даимјоа Аизу области који је тада био задужен за одржавање безбедности у граду Кјоту.

Иако је остао запамћен као Ними Нишики, сматра се да је имао друго, право име које нажалост није остало записано. По изговору и писању овог имена сматра се да је Ними Нишики био образован човек.

Постоје разна нагађања да је можда био шпијун за област Чошу и да је имао везе са симпатизерима Соно џои групе из области Мито и Тосе али чврсти докази за ову тврдњу и даље не постоје.