ОШ „Радоје Домановић” Параћин

С Википедије, слободне енциклопедије
ОШ „Радоје Домановић” Параћин
Типосновна школа
ЛокацијаКњаза Милоша 2
Параћин
ДржаваСрбија
Веб-сајтwww.radoje.net/maticnaskola.html

ОШ „Радоје Домановић” у Параћину је једна од установа основног образовања на територији општине Параћин.[1][2][3]

Основна школа је почела са радом 1950. године. Године 1956. школа је имала око 2000 ученика, и радила је у три смене. Исте године школа добија име нашег познатог сатиричара Радоја Домановића.

Данас, зграда школе у Параћину је модерно опремљена са 14 учионица и 6 кабинета, зборницом, медијатеком, свечаном салом, салом за физичко и великм двориштем са теренима за фудбал, кошарку и друге активности. Настава за 560 ученика се изводи у матичној школи од 1. до 8. разреда - од којих 13 одељења старијих и 12 одељења млађих разреда.

Осим редовне наставе, радом и активностима у оквиру секција и додатне наставе се афирмишу и негују способности и таленти ученика, усмеравајући њихова интересовања. Из наше школе су до сада изашле многе генерације које су данас научни и културни радници, инжењери, спортисти и стручњаци у својим областима.

Подручно одељење у Доњем Видову[уреди | уреди извор]

Основна школа у Доњем Видову је отворена 1847. године и најстарија је сеоска школа. Придружена је матичној школи 1975. године. Школа има четири учионице, плус обданиште, опремљен техничко-информатички кабинет, библиотеку, зборницу, салу за физичко, сређену кухињу и пространо двориште са летњом учионицом и теренима за фудбал, кошарку и одбојку са расветом, тако да се може користити и у вечерњим часовима.

Подручно одељење Стрижа[уреди | уреди извор]

Основна школа у Стрижи придружена је матичној школи 1958. године. Зграда школе има само две учионице, тако да не постоји могућност да се настава неометано одржава истовремено у више од два разреда, а због близине града и малог броја ученика није исплативо градити нову зграду. Зато ученици из Стриже од 5. до 8. разреда иду у матичну школу, за шта имају организован аутобуски превоз.

Види још[уреди | уреди извор]

Извори[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Osnovna škola “Radoje Domanović. Edukacija. Приступљено 20. 1. 2023. 
  2. ^ „Основне школе”. Општина Параћин. Приступљено 20. 1. 2023. 
  3. ^ „OŠ „RADOJE DOMANOVIĆ” – PARAĆIN”. Obrazovanje. Приступљено 20. 1. 2023. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]