Осмех Мона Лизе

С Википедије, слободне енциклопедије
Осмех Мона Лизе
Филмски постер
Изворни насловMona Lisa Smile
Жанрдрама
РежијаМајк Њуел
Главне улогеЏулија Робертс
Година2003.
Трајање117 минута
ЗемљаСАД
Језикенглески
италијански
Буџет72,3 милиона долара[1]
Зарада141,3 милиона долара
IMDb веза

Осмех Мона Лизе (енгл. Mona Lisa Smile) је америчка романтична драма из 2003. године са Џулијом Робертс у главној улози. Робертсова је за ову улогу добила 25 милиона долара што је тада била највећа зарада коју је једна глумица икада имала.

Радња[уреди | уреди извор]

Године 1953, тридесетогодишња Кетрин добија посао професорке историје уметности у једној конзервативној приватној школи за девојке. Већ на првом часом види да су девојке дословце научиле градиво, међутим схвата и да је то градиво, оно које није штетно за младе ученице. Кетрин стога покушава да ослободи њихов дух, да пробуди искрено занимање за историју уметности, и да их подстакне да буду индивидуалне и да се критички односе према стварима о којима су морале ћутати. Уверава их да дела стара неколико векова нису најлепша и једина вредна пажње, уводи их у модерну уметност и захтева да активно учествују у часу. Девојке ће ускоро једва чекати часове, код професорке за коју су у почетку мислиле да, због таквог начина предавања, у школи неће остати ни недељу дана. Међутим, поред изузетног успеха постигнутог у школи, Кетрин прате и бројне невоље. Заљубљује се у свог колегу, професора италијанског, знајући да је пре ње имао неколико афера са ученицама, а истовремено се сукобљава са директорком школе јер ова није задовољна превише авангардним часовима историје уметности.

Улоге[уреди | уреди извор]

Глумац Улога
Џулија Робертс Кетрин Ен Вотсон
Кирстен Данст Елизабет „Бети” Ворен
Меги Џиленхол Жизел Леви
Џулија Стајлс Џоен Брендвин
Џинифер Гудвин Констанс „Кони” Бејкер
Доминик Вест Бил
Марша Геј Харден Ненси Еби
Тори Ејмос певачица
Џон Слетери Пол Мур
Тофер Грејс Томи

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ Lang, Brent (1. 9. 2011). „‘Inside the Revolution Library: Where Joe Roth Went Wrong”. TheWrap.com. Приступљено 10. 7. 2017. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]