Палата парламента

Из Википедије, слободне енциклопедије


Координате: 44° 25′ 39" СГ Ш, 26° 05′ 14" ИГД

Палата парламента у Букурешту

Палата парламента (рум. Palatul Parlamentului) је зграда у Букурешту у којој је смештен парламент Румуније. Представља једну од највећих грађевина на свету по површини.

Овај објекат је био грађен и скоро потпуно завршен још за време владавине Чаушескуа. Првобитно име ове грађевине је било Кућа народа (рум. Casa Poporului), како га и дан данас неки Румуни зову. Након револуције 1989. године преостали радови су споро напредовали тако да су поједини делови зграде још незавршени. Међутим зграда је у употреби и у њој су (између осталог) смештена и оба дома парламента.

Положај[уреди]

Лежи у Букурешту , главном граду Румуније на десном боку реке Илов. Палата јее опклопљена парковима и зградама и у његовој околини су улице бољих комуникација у Румунији и спадају у најбоље уличне потезе у граду.

Историја[уреди]

Године 1977. задесио је Румунију земљотрес који је председнику Чаушеску послужио као разлог да гради палату која треба да буде седиште председника и садржај многих државних институција.

Камен темељац је положен 25. јуна 1984. године у доба када је привреда Румуније стагнирала и овај мегаломански пројекат је био 70% националног доходка државе у годинама у којим се остваривао. Ово је завршило погибијом Николаја Чаушескуа 1989. после Темишварске револуције и за то доба се ту изредало 20.000 радника и 600 архитеката. Главни архитекта је била Анка Петреску.

Радови до данас нису завршени и то се засад не планира на подземним спратовима а није ни постављен намештај диктатора који је захтеван. После револуције су недостајали средства за одржавање палате. Од 1997. године је ту седиште парламента и других институција али ипак знатан део палате није искориштен. Овде се 2008. године одржао самит НАТО-а.

Чињенице о згради[уреди]

Зграда од почетка није имала неки одређени стил и ту налазимо велики број стилова. Лежи у средини парка на 300.000 квадратних метара (без палате) Широка је 240 метара, дужина јој је 270 метара, а висина 86 метра док је даљих 92 метра зграде сакривено у подземном огромном паркингу и крије у себи 12 надземних и 8 подземних спратова.

Никола Чаушеску се плашио атентата и дао је себи саградити атомско скловиште са неколико тунела за бекство.

Ту можемо наћи три милијона тона мермера 3 500 тона кристала на 480 лустера и 1 400 стропних светиљки и многим огледалима док су даља 900 лустера од стакла. Даље је су 700 тона бронзе скоро милион просторних метара дрва као и ¼ милиона тепиха, затим следи 5 500 тона бетона и 7 000 тона челика, 3 500 метараквадратних коже. Неке од хала су висине 20 метара. Ту се налази двотонска завеса која је морала бити ткана на лицу места а неке од завеса су проткана златом И сребром. Сви ови елементи су румунског порекла.

Спољашње везе[уреди]