Пиксар

Из Википедије, слободне енциклопедије
Pixar Animation Studios
Логотип Пиксара
Врста предузећа Приватна, део Волт Дизни компаније.
Делатност CGI анимације
Година оснивања 3. фебруар 1986.


Седиште Емеривил, Калифорнија, САД Сједињене Америчке Државе
Руководиоци Ед Катмул, Стив Џобс
Производ(и) дугометражни анимирани филмови
Веб презентација pixar.com
Pixaranimationstudios.jpg

Пиксар (енгл. Pixar Animation Studios) је познати амерички филмски студио и продукцијска компанија која производи веома квалитетне компјутерски анимиране (енгл. CGI-Computer-generated imagery) филмове. У почетку су били партнери с Дизнијем, а сада је Дизни власник студија. Први пут су се појавили 1979. под именом (енгл. Graphics Group), која је била један од студија Лукас филма (Џорџ Лукас), да би га 1986. купио један од оснивача компаније Епл, Стив Џобс за 10 милиона америчких долара, који му даје садашње име. Касније 2006. године Волт Дизни компанија га купује за вишеструко већи износ, тада је компанија вредела 7.4 милијарде долара.

Пиксар је познат и по томе што своје филмове производе користећи специјални софтвер који су сами програмирали. Овај софтвер им омогућава да филмове производе са посебном компјутерски генерисаном графиком.

Данас су Пиксарови филмови једни од најпопуларнијих и најнаграђиванијих. Од многобројних награда и признања могу се издвојити 21 освојених Оскара, три Златна глубуса и четири Гремија. Пиксаров филм са највећом зарадом је Потрага за Немом.

Дугометражни анимирани филмови[уреди]

Спољашње везе[уреди]