Портал:Биографија/Изабрани чланак октобар 2017.

С Википедије, слободне енциклопедије
Тијана Бошковић
Тијана Бошковић

Тијана Бошковић (Требиње, 8. март 1997) српска је одбојкашица, која игра на позицији коректора. Тренутно наступа за турски Езачибаши.

У млађим категоријама је играла за женски одбојкашки клуб Херцеговац из Билеће у којем је тренирао Зоран Видаковић. Године 2011. прешла је у Партизан Визуру са којим је у сениорској конкуренцији освојила двије титуле првака, један куп и два суперкупа Србије.

Са јуниорском репрезентацијом Србије је освојила прво мјесто на Европском првенству 2014, када је проглашена за најбољег играча тог турнира. За сениорску селекцију Србије је дебитовала на Свјетском првенству 2014, а већ у свом првом наступу, против репрезентације Турске била је најбољи поентер утакмице. Сљедеће године је са репрезентацијом заузела друго мјесто на Свјетском купу у Јапану и треће на Европском првенству у Холандији и Белгији.

Тијана је остварила велики успјех са репрезентацијом на Олимпијади у Рију 2016. кад је освојена сребрна медаља. Проглашена је за најкориснију играчицу (МВП) Европског првенства 2017. Бошковићева је са 29 поена у финалу предводила Србију до титуле шампионки Европе, друге у историји земље од осамостаљења.