Пређи на садржај

Портал:Бициклизам/Биографија 11

С Википедије, слободне енциклопедије

Лусин ван Импе (хол. Lucien Van Impe, 20. октобар 1946.) је бивши белгијски професионални бициклиста у периоду од 1969. до 1987. године. Био је изузетан брдаш. Највећи успех остварио је 1976. године када је освојио Тур де Франс; шест пута је освајао брдску класификацију, а четири пута је завршио Тур на подијуму.

Ван Импе је каријеру почео захваљујући Федерику Бамонтесу, који је искористио свој утицај и обезбедио му професионални уговор 1969. Након две сезоне, Ван Импе је освојио брдску класификацију на Туру, а у наставку каријере освојио их је још пет и изједначио рекорд Бамонтеса. Рекорд је касније срушио Ришар Виренк, а Ван Импе критиковао Виренка, изјавивши да се он сам уздржао од рушења Бамонтесовог рекорда. На Туру 1976. Ван Импе је водио борбу са Јопом Зутемелком. Спортски директор тима Житан, Сирил Гимар, изјавио је да ће јурути Ван Импеа са аутом ако овај не нападне, Ван Импе је ово порекао. Тур де Франс је стартовао 15 пута и сваки пут је завршио, по чему је други, иза Зутемелка

Од једнодневних трка, Ван Импе је освојио национално првенство 1983.

Каријеру је завршио 1987. Живи у месту Импе, са женом, има ћерку и сина.

Током каријере, Ван Импе никада није одбио да уради допинг тест, никада није био позитиван на допинг тесту и никада није признао да је користио допинг.