Портал:Бициклизам/Биографија 29

С Википедије, слободне енциклопедије

Бернар Ино (франц. Bernard Hinault; 14. новембар 1954.) је бивши француски професионални бициклиста. Ино је петоструки победник Тур де Франса, освојио је 1978, 1979, 1981, 1982. и 1985. други је завршио 1984. и 1986. Он је трећи бициклиста који је успео да победи пет пута, пошто су то пре њега учинили Жак Анкетил и Еди Меркс, а након њега Мигел Индураин. Ино је једини сваки Тур који је завршио, завршио на првом или другом месту. Ино је последњи француски победник Тура. Исто тако, један је од пет бициклиста који су освојили све три гранд тур трке: Тур де Франс, Ђиро д’Италију и Вуелта а Еспању и један је од двојице бициклиста који су освојили сваку више од једанпут (други је Алберто Контадор).

Поред успеха на гранд тур тркама, ино је био успешан и на једнодневним тркама. Двапут је освојио Лијеж—Бастоњ—Лијеж, Ђиро ди Ломбардију и Флеш Валон, једном Париз—Рубе и Амстел голд рејс. Ино је био и светски шампион 1980. и национални шампион две године раније. На крају 1986. године, Бернар Ино се повукао из бициклизма, након чега је наставио да ради као један од организатора Тур де Франса. На крају сваке етапе, честита победницима и носиоцима мајица. Такође је радио као технички консултант у компанији Лук, која се бавила производњом педала за бицикла.

Ино је водио велико ривалство са Грегом Лемондом, а о њиховом ривалству на Тур де Франсу 1986. снимљен је и филм, који је објављен 22. јула 2014. године. Ино је возио 12 гранд тур трка, освојио је 10, по чему је иза Едија Меркса, који је освојио 11. Ино је један од најтрофејнијих и најуспешнијих бициклиста свих времена. Остварио је преко 200 победа за 12 година.