Пређи на садржај

Портал:Бициклизам/Биографија 36

С Википедије, слободне енциклопедије

Алберто Контадор (шп. Alberto Contador Velasco; 6. децембар 1982.) је шпански професионални бициклиста. Рођен је у Пинту, провинцији Мадрида, где су се његови родитељи доселили 1978. године. Има старијег брата и сестру и млађег брата, који има церебралну парализу. Као мали бавио се фудбалом и атлетиком, а бициклизмом је почео да се бави са 14 година. Са 15 година је почео да вози трке у аматерској конкуренцији, за тим Реал Портиљо из Мадрида. Прве две године није остварио ниједну победу, али је показао сјајне способности и добио је надимак Пантани, по Марку Пантанију, који је био један од најбољих брдаша у историји. Године 2000. је остварио прву победу, освојио је неколико брдских класифијација у Шпанији. Са 16 година је напустио школу и потписао уговор са јуниорским тимом Ибердола Лојназ, који је водио менаџер професионалног тима Онце Ероски.

Професионалну каријеру почео је 2003. у тиму Онце Ероски. Прве велике успехе остварио је 2007. освојио је Париз—Ницу, Вуелта ал Паис Васко трку, а затим и Тур де Франс. Због допинг афере његовог тима није могао да вози Тур де Франс наредне године, али је возио друге две гранд тур трке, Ђиро д’Италију и Вуелта а Еспању и освојио их. Контадор је затим редом освајао све гранд тур трке које је возио, двапут Тур де Франс (2009. и 2010.) и Ђиро д’Италију 2011. Ипак, победе на Туру 2010. и Ђиру 2011. одузете су му због допинга. Након повратка освојио је Вуелта а Еспању 2012. и 2014. и Ђиро д’Италију 2015. али није имао довољно снаге и среће Тур де Франсу. Од других трка, освојио је четири пута Вуелта ал Паис Васко, двапут Париз—Ницу и по једном Тирено—Адријатико и Милано—Торино, једину једнодневну трку коју је освојио.

Контадор је један од шест возача који су освајали све три гранд тур трке, а само су он и Бернар Ино сваку освојили више од једног пута. Четири пута је добио награду за најбољег бициклисту, Вело д’Ор, 2007, 2008, 2009. и 2014. Контадор је победио у UCI про тур рангирању 2009. године.