Портал:Бициклизам/Биографија 50

С Википедије, слободне енциклопедије

Карлос Састре (шп. Carlos Sastre Candil; 22. април 1975.) је бивши шпански професионални бициклиста у периоду од 1998. до 2011. Кад је Састре био мали, професионални бициклиста Франциско Игњацио Сан Роман је живио у њиховој кући, пре него је постао аматер, Састреа је тренирао отац. Први професионални уговор потписао је 1997. године са тимом Онце, где је углавном служио као радник и забиљежио је тек по неку победу, све док није показао своју снагу у брдима и освојио брдску класификацију на Вуелта а Еспањи 2000. године и завршио је на осмом месту у генералном пласману. 2001. освојио је једну етапу на Вуелта Бургос трци.

Године 2002. прешао је у тим ЦСЦ и прве сезоне није успио да оствари победу, док су му најзначајнији резултати пето место на Тур де Романди трци и десето место на Тур де Франсу. Године 2005. освојио је треће место на Вуелта а Еспањи, а наредне године је освојио треће место и на Тур де Франсу. Првобитно је завршио четврти, али је победа одузета Флојду Ландису због допинга и Састреу је припало треће место.

Са тимом Саксо банк, у коме је провео 6 година, освојио је Тур де Франс 2008. године, уз брдску класификацију, што му је највећи успех у каријери. Наредне године је освојио друго место на Ђиро д’Италији, чиме је комлетирао подијуме на све три гранд тур трке. Састре никад није био позитиван на допинг тесту нити је био умешан у било какву истрагу везану за допинг. Задњу сезону провео је у континенталном тиму Геокс, а затим је 2011. завршио каријеру.