Портал:Бициклизам/Биографија 6

С Википедије, слободне енциклопедије

Лоран Жалабер (франц. Laurent Jalabert; 30. новембар 1968), је бивши француски професионални бициклиста у периоду од 1989. до 2002. године. највећи успех му је освајање Вуелта а Еспање 1995. године. Жалабер је освојио велики број једнодневних трка и био је број 1 у UCI рангирању четири пута.

Жалабер је каријеру почео 1989. у тиму Тошиба као спринтер. Први велики успех забележио је 1994. када је остварио седам етапних победа на Вуелта а Еспањи, где је освојио класификацију по поенима. На другој етапи Тур де Франса исте године, доживио је пад када је неколико возача ударило полицајца, жалабер је одлетио у ваздух и његов бицикл је био уништен, након тога је одлучио да промени стил вожње и постао је ол араунд возач, способан да победи гранд тур трке и велике једнодневне трке.

1995. је освојио Вуелта а Еспању, што му је била највећа победа у каријери. На Тур де Франсу је освојио по два пута брдску и класификацију по поенима, док је 1997. освојио Светско првенство вожњи на хронометар.

Жалабер је био комплетан возач, који је освојио гранд тур, брдску и класификацију по поенима. Он је један од двојице возача који су на Тур де Франсу освојили по два пута брдску и класификацију по поенима, други је Еди Меркс.

На гранд тур тркама Жалабер је освојио седам пута класификацију по поенима: двапут на Тур де Франсу, једном на Ђиро д’Италији и четири пута на Вуелта а Еспањи, по чему је трећи, иза Ерика Цабела и Шона Келија. Жалабер је такође један од двојице возача који су освојили Вуелта а Еспању, брдску и класификацију по поенима исте године, 1995.

Жалабер је освојио два од пет бициклистичких монументалних класика, Милано—Санремо 1995. и Ђиро ди Ломбардију 1997. У каријери је остварио 165 победа.

Каријеру је завршио 2003. Након завршетка каријере, био је консултант на Француској телевизији, а 2007. је учествовао на тријатлону у Швајцарској и завршио је на 69 месту у конкуренцији 1.850 такмичара. А након тога, квалификовао се и за светско првенство, где је завршио на 76 месту.

2013. године, Жалабера је ударио аутомобил док је возио свој бицикл и завршио је са ломовима на левој руци и нози. Француска антидопинг агенција објавила је 2013. године листу возача који су се допинговали, а међу њима је и Лоран Жалабер, који је користио недозвољена средства 1998. године. Жалабер то никада није ни потврдио ни порекао.