Портал:Медицина/Изабрани чланак мај 2011.

С Википедије, слободне енциклопедије

Болничке инфекције, хоспиталне инфекције, кућне инфекције (енгл. Nosocomial infection), су све врсте инфекција које су настала у болници или некој другој здравственој установи . Назив за ову врсту инфекција потиче од грч. речи, νοσοκομείον-болница nosos -болест, komeo- да се брину о). Епидемиолози болничку инфекцију дефинишу и као:
„...локално или системско обољење (стање) које је резултат непожељне реакције организма на присуство инфективног агенса (једног или више) или његових токсина, а које није било присутно нити је пацијент био у инкубацији приликом пријема у болницу или неку другу здравствену установу“ .
Оне представљају значајан здравствени и општедруштвени проблем, са низом могућих последица медицинске, економске, етичке и законске природе. Учесталост болничких инфекција је различита у различитим болничким срединама. Тачна учесталост је непознаница, због непотпуног откривања и пријављивања ових инфекција, хетерогености података прикупљаних применом различите методологије у различитим временским периодима и земљама. Процењује се да је у развијеним земљама стопа инциденције болничких инфекција, код свих болнички лечених пацијената 5-10%, а на одељењима интензивне неге од 15 - 20%. Учесталост болничких инфекција, код свих болнички лечених, у неразвијеним земљама је значајно већа и креће се од од 10%-38,7%.

...даље...