Портал:Медицина/Изабрани чланак јануар 2012.

С Википедије, слободне енциклопедије
Дијаграм илуструје утицај промене светла и таме, преко супрахиазматичног језгра на промене циркадијалног ритма, физиолошке промене и понашање

Џет лег (енгл. Jet lag) је десинхронизација, (дисритмија) у организму човека, настала као последица летења авионом кроз више часовних зона, најчешће након међукотиненталних летова. Тако је за врло кратко време путник изложен другојачијем циклусу дан-ноћ у поређењу с оним у месту поласка, и у складу са тим различитом физиолошком циклусу дан-ноћ на који је навикао. Последица тога је промена или обртање фаза између географског и физиолошког циклуса који је праћен привременим, клиничким синдромом који се јавља као одговор на ремећење физиолошких, биолошких (циркадијалних) ритмова у организму и најчешће је праћен неспецифичним симптомима као што су умор, несаница, губитак апетита, раздражљивост и други поремећаји. Приликом летења у источном правцу циклус напредује, а када се лети у правцу запада, он се одлаже. Зато је за адаптацију на ново локално време организму потребно неколико дана од завршетка путовања - све док се два циклуса физички и физиолошки не ресинхронизују.

Неки аутори џет лег називају „болест путовања“, што је погрешно. Џет лег је привремено клиничко-физиолошко стање, а не болест. Ако овај термин применимо на пилоте и остало летачко особље, које у преко 90% случајева наводи да пати од овог поремећаја, могли би погрешно закључити да су животи путника у авионима у рукама „болесних пилота“.

...даље...