Портал:Фудбал/Изабрани јул 2012

С Википедије, слободне енциклопедије
Грб УЕФА Лигe шампиона
Грб УЕФА Лигe шампиона

УЕФА Лига шампиона (позната још као: Европски куп, УЛШ) је покренута 1955. године као Куп првака Европе и окупљала је клубове-прваке европских држава. Број клубова и систем такмичења се мењао, а Лига шампиона је данас најјаче и најбогатије фудбалско такмичење на свету. До сезоне 1991/92. такмичење се називало Куп европских шампиона (КЕШ), а од сезоне 1992/93. део се игра у групама и мења назив у УЕФА Лига шампиона.

Поред овог такмичења под вођством УЕФА-е игра се још и Куп УЕФА који је од 2009. године преименован у Лигу Европе и од тада је мало измењен формат овог такмичења, док је Куп победника купова УЕФА укинула након сезоне 1998/99. а Интертото куп 2008.

Тренутни шампион УЕФА Лиге шампиона је Челзи која је у финалу 19. маја 2012.победила Бајерн Минхен са 4:3. Финале се играло у Минхену на Алијанц арени.Голове за Челси су дали Дрогба (Луиз, Лампард, Кол и поново Дрогба су голове дали у пеналима), а за Бајерн Минхен голове су постигли Милер (Лам, Гомез, и Мојер су голове дали у пеналима).

Изворно назван Европски куп шампиона или скраћено Европски куп настала је од идеје спортског уредника француског Л' Екипа Габријела Аноа који је предложио стварање такмичења које би одлучило који је најбољи клуб у Европи. Идеја је настала као одговор на тврдње неких британских новина да је Вулверхемптон најбољи клуб на свету јер је победио Хонвед из Мађарске резултатом 3:2 на свом терену 1954. године.

Даље...