Пређи на садржај

Портал:Хокеј на леду/Биографија новембар 2015.

С Википедије, слободне енциклопедије

Изабрана биографија

Дру Даути
Дру Даути

Ендру Филип Даути (енгл. Andrew Phillip Doughty; Лондон, 8. децембар 1989) професионални је канадски хокејаш на леду који игра на позицији одбрамбеног играча. Двоструки је освајач трофеја Стенли купа са екипом Лос Анђелес кингса и двоструки освајач олимпијског злата са репрезентацијом Канаде. На ЗОИ 2014. у Сочију изабран је у идеалну поставу олимпијског турнира.

Гецлаф је хокеј на леду почео да тренира још као четворогодишњи дечак, а пре него је закорачио у свет професионализма играо је за јуниорски тим Гелп сторма у развојној лиги Онтарија (од 2005. до 2008). На улазном драфту НХЛ лиге одржаном крајем јуна 2008. у Отавиу као 2. пика у првој рунди одабрала га је екипа Кингса из Лос Анђелеса.

За тим из највећег града Калифорније дебитовао је са непуних 18 година, на утакмици против Сан Хозе шаркса играној 11. октобра 2008, да би девет дана касније на утакмици против Аваланча постигао и свој први професионални погодак у каријери. Дебитантску сезону окончао је са 6 голова и 21 асистенцијом у укупно одиграној 81 утакмици. Већ у наредној сезони поправио је свој учинак на 59 освојених поена и тако заузео укупно треће место по екифасности у категорији одбрамбених играча. Јубиларни 100. поен у НХЛ лиги постигао је на утакмици против Аваланча играној 21. децембра 2010. године.

Прочитајте цео чланак