Портал:Хокеј на леду/Изабрани август 2015.

С Википедије, слободне енциклопедије

Изабрани чланак

Лого првенства
Лого првенства

Светско првенство у хокеју на леду 2015. било је 79. по реду такмичењу за наслов титуле светског првака у хокеју на леду, у организацији Светске хокејашке федерације (ИИХФ). Турнир се одржавао у периоду од 1. до 17. маја 2015. у Чешкој Републици, а све утакмице игране су у две дворане — у Острави (ЧЕЗ арени капацитета 10.107 места) и Прагу (О2 Арена капацитета 17.360 места). Чешка Република је по 11. пут била домаћин најјачег светског такмичења у хокеју на леду.

Након што је у финалној утакмици савладала селекцију браниоца титуле репрезентацију Русије титулу светског првака освојила је селекција Канаде. Била је то 25. титула за Канађане, једину репрезентацију на турниру која није забележила ни један пораз (по први пут након првенства 2007). Канадски капитен Сидни Крозби након освајања титуле светског првака постао је чланом престижне хокејашке Златне тројке. Бронзану медаљу освојила је селекција Сједињених Држава након што је у утакмици за треће место савладала селекцију домаћина Чешке резултатом 3:0.

За најкориснијег играча турнира проглашен је капитен домаће селекције Јаромир Јагр, који је уједно опростио од играња у репрезентативном дресу. Најефикаснији играч турнира је канадски нападач Џејсон Спеца са 14 индексних поена (6 голова и 8 асистенција).

Све утакмице првенства (њих 64) посматрала је укупно 741.700 гледалаца, или у просеку 11.589 гледалаца по утакмици, што чини ово првенство најпосећенијим у досадашњој историји светских првенстава.

Даље...