Први секретар Комунистичке партије Кубе

С Википедије, слободне енциклопедије
Први секретар Комунистичке партије Кубе
Primer Secretario del Comité Central del Partido Comunista de Cuba
Застава Кубе
На функцији
Раул Кастро
(PCC)

од 19. априла 2011.
ТипШеф партије (дефакто врховни вођа Кубе)
СедиштеПалата револуције, Хавана
ПредлагачЦентрални комитет
Дужина мандата5 година, може се обновити једном
Инструмент конституисањаСтатут Комунистичке партије Кубе
ФункцијаПрви секретар централног комитета
Основано3. октобар 1965.
Први званичникФидел Кастро
ЗаменикДруги секретар

Први секретар централног комитета Комунистичке партије Кубе (шп. Primer Secretario del Comité Central del Partido Comunista de Cuba) је дефакто врховни вођа Кубе. Први секретар је највиша позиција у Комунистичкој партији Кубе, као и највиша позиција у политбироу, нaјвишем телу које доноси одлуке на Куби што чини првог секретара најмоћнијом особом на Куби. У комунистичким државама, први или генерални секретар партије је углавном дефакто вођа државе и има више овлашћења од председника (шеф државе) и премијера (шеф владе) ако су те позиције држане од стране различитих политичара.[1]

Од 1961. до 2011. године, први секретар је био Фидел Кастро, који је такође служио као и премијер Кубе и до 2008. као председник Државног савета. Садашњи први секретар је његов брат, Раул Кастро, који је вршио функцију председника Државног савета и председника државе од 2008. до 2018. године.[1] Позиција је основана као имитација позиције првог секретара Комунистичке партије Совјетског Савеза.

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ а б „Raul Castro to lead Cuba's Communist Party until 2021”. France 24 (на језику: енглески). 2018-04-19. Приступљено 2021-01-22.