Пуцањ у тами

С Википедије, слободне енциклопедије
Пуцањ у тами
Филмски постер
Изворни насловA Shot in the Dark
РежијаБлејк Едвардс
СценариоБлејк Едвардс
Вилијам Питер Блати
ПродуцентБлејк Едвардс
Темељи се напозоришном комаду „Идиот“ Марсела Ашара
Главне улогеПитер Селерс
Елке Зомер
Џорџ Сендерс
Херберт Лом
МузикаХенри Манчини
Директор
фотографије
Кристофер Чалис
МонтажаБерт Бејтс
Ралф Е. Винтерс
СтудиоThe Mirisch Corporation
Mirisch Films
DePatie-Freleng
TVC London
ДистрибутерUnited Artists
Година1964.
Трајање102 минута
ЗемљаСАД
Језикенглески
Претходни
Следећи
IMDb веза

Пуцањ у тами (енгл. A Shot in the Dark) је је криминалистички комедијски филм из 1964. редитеља Блејка Едвардса.

Инспектора Клузоа позивају у кућу у којој је почињено убиство и он открива да сваки траг указује на прелепу собарицу Марију. Како је све више људи убијено, сваки сет трагова увек указује на Марију, међутим заљубљен у њу, Клузо наставља да је ослобађа и прати градом.[1]

Радња[уреди | уреди извор]

Упозорење: Следе детаљи заплета или комплетан опис филма!

Инспектор Клузо (Питер Селерс) је позван у замак париског плутократе, Бенџамина Балона (Џорџ Сандерс), да истражи убиство његовог шпанског шофера Мигела. Возач је био у вези са домаћицом Маријом Гамбрели (Елке Сомер), која је тврдила да ју је често тукао. Иако сви докази указују на Гамбрелија као убицу, Клузо тврдоглаво одбија да призна да је она крива, јер је лудо заљубљен у њу. Да би прави кривци сакрили истину од Клузоовог шефа, комесара Чарлса Драјфуса (Херберт Лом), морају да почине још убистава. Након убиства баштована Џорџа (Дејвид Лоџ), домаћице Дуду (Ен Лин) и главног батлера Хенрија Лафаржа (Даглас Вилмер), Марија бива сваки пут ухапшена и Клузо је пушта. Клузо је увек на погрешном месту у право време, а на крају га униформисана полиција хапси четири пута узастопно (прво због продаје балона без дозволе, затим због продаје слика без дозволе, а онда за тим лови без дозволе, и коначно са Маријом Гамбрели за јавну голотињу након што су побегли из нудистичке колоније без одеће).

Како Клузо наставља да саботира истрагу, комесар Драјфус постаје све узбуђенији, случајно успевајући да одсече палац и убоде се отварачем за писма. Анонимни лик почиње да уходи Клузоа, покушавајући да га убије, али случајно убија вратара, две муштерије у кафићу и козачког играча. Клузо окупља све осумњичене и открива се да су Балон, његова супруга Доминик, госпођа Лафарж, возач Пјер и домаћица Симона криви за убиство: свако од њих убија једну од жртава претходних убистава, слуга Морис је уцењивача, а Марија није крива ни за један злочин. Кривци покушавају да побегну у Клузоовом ауту, али је ауто разнела бомба. Испоставља се да је анонимни убица комесар Драјфус, који је Клузоовим грешкама избезумио и у покушају да га убије, случајно је убио пет убица и уцењивача Мориса. Филм се завршава када, ниоткуда, Като/Кејто (Берт Квоук) гурне Клузоа и Марију у бунар, а Марија и Клузо се боре са Като/Кејтоом док се на екрану појављује наслов „Крај“.

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ „AFI Catalog A Shot in the Dark”. catalog.afi.com. Приступљено 03. 01. 2024. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]