Разговор:Оноре де Балзак

Садржај странице није подржан на другим језицима
С Википедије, слободне енциклопедије

Први поднаслов[уреди извор]

1.Реализам је вишезначан појам те је веома непрецизно ако се постави да је Оноре де Балзак оснивач реализма. Реализам није нешто што се оснивало већ временом конституисало, пролазило кроз различите фазе. Дикенс у Енглеској, Балзак и Стендал у француској, Гогољ у руској књижевности допринели су конституисању реализма као стилске формације са изразито новом друштвеном функцијом. Реализам није нешто што је створио, основао један човек, макар био и Балзак.

- значи Балзак није оснивач реализма.

2. Балзак, заједно са Стендалом у француској, представник је раног реализма, а Флобер представник развијеног реализма тако да је неупутно говорити о заједничком утицају Балзака и Флобера јер припадају различитим развојним фазама реализма.

погледај Речник књижевних термина, Стилске формације, Александра Флакера, читанку за други разред средње школе... --саша 00:34, 25 апр 2005 (CEST)


  • Балзак не може бити претеча реализма зато што је реалиста.
  • Када се у чланку који говори о новелисти и романописцу каже реализам, мисли се, свакако, на реализам у књижевности, а не уопште реализам у умјетности.
  • Сигурно неће доћи до забуне да се ради о реализму у умјетности, а не као ни песимиста ни оптимиста реализам као ни на неко друго значење реализма.
  • Балзак је имао највећи утицај на остале припаднике раног реализма. Милан Тешовић 17:05, 27 мај 2005 (CEST)