Разговор:Спортски маркетинг

Садржај странице није подржан на другим језицима
С Википедије, слободне енциклопедије

Први поднаслов[уреди извор]

Спортски маркетинг је пословна оријентација која се бави садашњим и потенцијалним купцима (посетиоцима, претплатницима спортских канала, оглашивачима, медијима, спонзорима, посредницима и др.) заинтересованим за понуду спортских организација, као и за спорт везане производе и услуге, у намери да се остваре њихови дугорочни циљеви.

По Малину, Хардију и Сатону, спортски маркетинг чине све активности дизајниране да се задовоље потребе и жеље спортских потрошача кроз процес размене.

Два правца развоја спортског маркетинга су маркетинг спортских организација (под којим Најџел Поуп подразумева маркетинг спортских манифестација или догађаја) и маркетинг за спорт везаних производа и услуга.

Спортски маркетинг се може дефинисати и као пословна оријентација која се бави садашњим и потенцијалним купцима заинтересованим за понуду спортских организација као и за спорт везаних производа и услуга, у намери да се остваре њихови дугорочни циљеви.


Маркетинг спортских организација [уреди]

Предуслов за одржавање неке манифестације јесте постојање извођача, места одржавања, публике и временског ограничења. Спортске манигестације могу се дефинисати као такмичење или секвенца у неком спортском програму. Оно што спортски маркетинг разликује од других области маркетинга јесте комплексност спортске понуде и висок степен неизвесности исхода спортских надметања што маркетинг стручњацима на подручју спорта не дозвољава да имају пуну контролу над креирањем спортске понуде. Маркетинг стручњаци у спортским организацијама имају органичену контролу над спортским маркетинг микс програмом.


Маркетинг за спорт везаних производа и услуга [уреди]

Маркетинг за спорт везаних производа је маркетинг производа какви су спортска опрема, спортска одећа, спортска обућа, спортски сувенири, спортски реквизити, док су спортске услуге део понуде углавном спортско-рекреативних организација на спортском тржишту, и углавном се наплаћују по часу вежбања.


Настанак и хијерархија развоја спортског маркетинга [уреди]

- први пример модерног маркетинг спонзорства забележен је 1861. године када су фирме Спирс и Паунд у Мелбурну спонзорисале такмичење у крикету и оствариле профит од 11.000 аустралијских фунти

- 1896. године промоција је укључена у званичан програм Олимпијских игара

- 1928. године Coca-Cola је купила права на промоцију на Олимпијским играма

- 1935. године компанија Gilette била је спонзор радио преноса бокс меча

- средином XX века, проналазак телевизије и могућност преноса слике са спортских борилишта, као и савремене телекомуникационе технологије имају револуционарни значај за развој спорта

- 1960. године ТВ мрежа CBS је откупила од МОК-а право преноса Олимпијских игара у Риму заизнос од 390.000 долара

- почетком 70-тих знатно је повећано интересовање компанија спонзора за оглашавање на спортским борилиштима


- Добављено из „http://sr.wikipedia.org/wiki/%D0%A1%D0%BF%D0%BE%D1%80%D1%82%D1%81%D0%BA%D0%B8_%D0%BC%D0%B0%D1%80%D0%BA%D0%B5%D1%82%D0%B8%D0%BD%D0%B3“ Скривена категорија: Чланци за сређивање