Растислав Дурман

С Википедије, слободне енциклопедије
Растислав Дурман
Датум рођења1956.
Место рођењаСентаНР Србија, ФНР Југославија
Занимањеписац, сценариста, редитељ, продуцент, новинар
СупружникНада
ДецаДушан Дурман

Растислав Дурман (Сента, 1956) српски је писац, сценариста, драматург, редитељ, продуцент, новинар и преводилац, словачког порекла.[1]

Награђиван је више пута за свој уметнички рад. Увршћен је у више књижевних антологија и избора. Осим српског, радови су му објављивани на словачком, енглеском, руском, француском, словеначком, чешком и мађарском језику.

Биографија[уреди | уреди извор]

На Филозофском факултету у Новом Саду дипломирао је на Одсеку за Југословенске и општу књижевност, где је завршио и последипломске студије.

Медијски рад[уреди | уреди извор]

У медијима је радио као новинар, сценариста, уредник, редитељ и консултант. На Телевизији Нови Сад био је од 1977. до 1992. сарадник програма, уредник, сценариста и редитељ, већином као слободни филмски радник.

У Кошицама у Словачкој је био директор програма студија MDA и предузећа „D&D Communitacions LTD“. Након повратка у Србију био је консултант за телевизију у ProMedia програму IREX-а.

Основао је предузеће „Media Art Service International“ 2002. године (од 2010. „Media Art Content doo“) у Новом Саду, које се бави издаваштвом, радио и ТВ продукцијом, подршком медија и консалтингом. Оснивач је Линка, часописа за медијске професионалце. Од 2011. води Одељење за развој програма РТВ Војводине. Дурман је и уредник два стручна зборника о локалној телевизији.[2]

Уметнички рад[уреди | уреди извор]

Од 1973. објавио је у штампи и на радију преко 1000 кратких прича. Аутор је три телевизијске серије, четрдесетак радио и ТВ драма, стотинак документарних филмова.

Његове радио драме су емитовали Радио Београд, Радио Нови Сад, Радио Загреб, Радио Сарајево, Радио Љубљана, словачке и друге станице.

Написао је четири књиге прозе, као и два НФ романа под псеудонимом. Опус у научној фантастици му је био запажен и у периодици: Сириус,[3], Алеф, „Политикин Забавник”, Сириус Б итд. Члан Друштва љубитеља фантастике Лазар Комарчић у Београду од раних 1980-их.

Дурман је и један од истакнутих прегалаца стрипа некадашње Југославије. Један је од чланова-утемељивача групе Београдски круг два, по позиву оснивача Бојана М. Ђукића у другој половини 1970-их.[4] Ова група, једна од најзначајнијих у европском стрипу, се и представила премијерно јавности по Дурмановом сценарију у Омладинским новинаам 1978. године.[5]

У истом периоду је уметнички сарађивао са члановима загребачке групе „Нови квадрат“, Крешимиром Зимоњићем (стрипови „Чудовиште из чуда“ и „Нокак”) и Ивицом Пуљком („Брбослав“).

Био је један од сценариста југословенске продукције стрипског серијала „Тарзан“ у Новом Саду, током 1980-их у продукцији куће „Форум — Маркетпринт“.

Био је 2008. издавач часописа за теорију стрипа Ennea који је уређивао угледни сценариста и публициста Светозар Обрадовић. Растислав Дурман је члан Удружења стрипских уметника Србије, као и његов син Душан Дурман, аутор алтернативног стрипа.

Дела[уреди | уреди извор]

Књиге
  • Свашта од мене (хуморна проза), Српска читаоница и књижница, Ириг - Нови Сад, 1983.
  • Злочин у Амазонији (роман, под псеудонимом D. T. Bird), „Дневник“, Нови Сад, 1983.[6]
  • Зелене звезде (роман, под псеудонимом D. T. Bird), „Дневник“, Нови Сад, 1986.
  • Загонетни знак, коаутор Невена Симин, „Дневник“, Нови Сад, 1987.
  • Њофокле, „Вук Караџић“, Београд, 1989.
  • Верка златна и чаробна, Media Art Service International и Змајеве дечје игре, Нови Сад, 2008.
  • Барбара, Ката и два чуда једна (роман за децу) "Лагуна", Београд, 2021.

Литература[уреди | уреди извор]

  • Зупан, Здравко. Век стрипа у Србији, Културни центар — Галерија савремене уметности, Панчево, 2007.
  • Обрадовић, Светозар. Новосадски стрип! (антологија), „Прометеј”, Нови Сад, 2008.

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ Narodnostná rada slovenskej národnostnej menšiny
  2. ^ Биографија Архивирано на сајту Wayback Machine (19. август 2016), сајт Електронске књиге
  3. ^ Сириус - Библиотека знанствене фантастике: Садржај свих бројева 1-164 Архивирано на сајту Wayback Machine (27. мај 2016): приче „Златоока” (Сириус, бр. 61, 1981), „Мало сутра на Клехару” (67, 1982), „Чекајући” (68, 1982), „Он и Но” (76, 1982), „Баш земаљски” (82, 1983), „Прва појава праве црне кутије” (88, 1983)
  4. ^ Бојан М. Ђукић. „40 година групе Београдски круг 2 (1976-2016): Чика-Ђорђев благослов“, Удружење стрипских уметника Србије, 30. мај 2016.
  5. ^ „Београдски круг 2 се први пут колективно представио у јавности у Омладинским новинама од 11. марта 1978. године кратком белешком и таблом стрипа „Шах“ коју су, према сценарију Растислава Дурмана, заједно реализовали З. Зупан, Б. М. Ђукић и А. Поповић.“ — Здравко Зупан, Век стрипа у Србији, Културни центар — Галерија савремене уметности, Панчево, (2007). стр. 85.
  6. ^ Миодраг Миловановић „Кратак прилог за историју српске научне фантастике”, Арт анима, сајт посвећен фантастичној књижевности.

Спољашње везе[уреди | уреди извор]