Сам у кући 5: Празнична пљачка

С Википедије, слободне енциклопедије
Сам у кући 5: Празнична пљачка
DVD омот
Изворни насловHome Alone: The Holiday Heist
РежијаПитер Хјуит
СценариоАрон Гинсбург
Вејд Мекајнтајр
ПродуцентКим Тод
Главне улогеКристијан Мартин
Еди Стиплес
Џодел Ферленд
Даг Мари
Ели Харви
Деби Мејзар
Малком Макдауел
МузикаДавид Китај
Продуцентска
кућа
Fox Television Studios
Година2012.
Трајање87 минута
Земља САД
Језикенглески
Буџет11 милиона долара[1]
Претходни
Следећи
IMDb веза

Сам у кући 5: Празнична пљачка (енгл. Home Alone: The Holiday Heist) је амерички телевизијски хумористички филм из 2012. године, режисера Питера Хјуита. Пети је филм у серијалу Сам у кући и други, после филма Сам у кући 3, који се не фокусира на породицу Мекалистер. Главне улоге тумаче Кристијан Мартин, Еди Стиплес, Џодел Ферленд, Даг Мари, Ели Харви, Деби Мејзар и Малком Макдауел. Филм је премијерно приказан на каналу ABC Family 25. новембра 2012. године.[2][3] Добио је углавном негативне рецензије критичара, премда су га сматрали побољшањем у односу на четврти филм.

Радња[уреди | уреди извор]

Породица Бакстер се сели из Калифорније у Мејн и усељава се у своју нову кућу током божићне сезоне. Десетогодишњи Фин Бакстер и његова старија сестра Алексис су технофили који се изолују од својих родитеља Кертиса и Кетрин и спољашњег света. Фин често игра видео-игре, а Алексис не испушта телефон из руку. Када га отац подстакне да стекне нове пријатеље, Фин се спријатељи са Мејсоном, дечаком из комшилука, који му открива легенду о угушеном гангстеру чији дух прогања нови дом Бакстерових, што оставља Фина параноичним..

Када породица оде у божићну куповину, група лопова коју чине Синклер, Џесика и њихов нови обијач сефова Хјуз спроводи свој план да провале у кућу и украду стару, давно изгубљену слику Едварда Мунка вредну 85 милиона долара, несвесни да су се нови власници уселили. Не успевају да лоцирају слику у подрумском сефу. Док се Бакстерови враћају кући, лопови брзо беже. Увече, Кертис и Кетрин одлазе на божићну забаву коју организује Кетринин нови шеф, господин Карсон, а Фин и Алексис остају сами у кући. Фину није дозвољено да игра видео-игре, а Алексис може да користи свој телефон само за хитне позиве.

Те ноћи лопови планирају да се врате, мислећи да ће кућа бити празна. Синклер се поверава Џесики и Хјузу да је слика коју траже Удовица, портрет његове прабаке и њене породице која је украдена пре више деценија. У међувремену, Фин се упушта у авантуру у кући и проналази резервни контролер. Трагајући за новим батеријама, случајно убацује једну у подрум. Фин тера Алексис да пође са њим да би је узео и они проналазе сеф откључан и тајну собу иза њега, у којој се налази слика коју Синклер тражи. Уплашен портретом, Фин бежи, а Алексис случајно покреће замку и завршава закључана у соби.

Како се снежна олуја погоршава, Кертис и Кетрин су приморани да остану на божићној забави, бринући за своју децу код куће. Док је Алексис закључана иза сефа, Фин иде у куповину потрепштина у продавници гвожђара да би је извукао, али може себи да приушти само конопац. Након што је наишао на Синклера, чује како троје лопова разговарају о плановима да провале у његову кућу. Журећи кући, Фин прича свом онлајн пријатељу Сајмону о ситуацији у којој се нашао. Фин поставља бројне замке око куће. Лопови су приморани да пролазе кроз замке, при чему бивају повређени, а Џесика је прекривена катраном. Ускоро, Кертис и Кетрин проналазе начин да се одвезу кући. Користећи Финову ознаку из игре и податке о кредитној картици његових родитеља, забринути Сајмон их контактира да их упозори на опасност у којој су њихова деца нашла, али они сумњају на њега и уместо тога позивају полицију.

Вративши се у кућу, Синклер, Џесика и Хјуз хватају Фина и закључавају га у аутомобилу. Синклер и Хјуз крећу да отворе сеф. Мејсон, међутим, спасава Фина бацајући грудве на Џесику. На крају успева да је онесвести.

У међувремену, Синклер и Хјуз улазе у сеф, проналазећи слику и Алексис, која прети да ће је уништити. Фин бежи и ослобађа Алексис док покреће замку која закључава двојицу лопова у подруму, што на Сајмоновој телевизији гледају полицајци који су дошли да га приведу. Пошто је Мејсон заробио Џесику до врата у снешку белићу без главе, полиција стиже да ухапси лопове. Бакстерови добијају четири пропуснице за музеј и 30.000 долара као награду за хватање бегунаца и враћање слике. Како би се искупили за неприлике, Финови родитељи шаљу Сајмону авионску карту да се врати кући и проведе Божић са породицом.

На Божић, Фин добија сноуборд и нову видео-игру. Алексис добија таблет рачунар, а њихов отац водич за камповање. Фин одлучује да се одмори од видео-игара и оде на сноубординг са Мејсоном, сада својим најбољим пријатељом. Последња сцена показује како лопови позирају за фотографије у полицијској станици.

Улоге[уреди | уреди извор]

Глумац Улога
Кристијан Мартин Фин Бакстер
Џодел Ферленд Алексис Бакстер
Малком Макдауел Синклер
Деби Мејзар Џесика
Еди Стиплес Хјуз
Ели Харви Кетрин Бакстер
Даг Мари Кертис Бакстер
Ед Аснер господин Карсон
Питер Дакуња Мејсон

Продукција[уреди | уреди извор]

Оригинално под насловом Сам у кући: Сам у мраку, развој филма је почео у марту 2012. у продукцији између ABC Family-ја и Fox TV Studios-а.[4] Обе продукцијске компаније су заједно радиле филм Сам у кући 4: Повратак кући из 2002. године.

Филм је сниман у Винипегу, Манитоба, у Канади.[5]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Home Alone 5 to iMDb”. iMDb. 17. 12. 2022. Архивирано из оригинала 15. 12. 2022. г. Приступљено 17. 12. 2022. 
  2. ^ „'Home Alone: Alone In The Dark:' Fifth Installment Of Franchise In The Works”. Huffington Post. 16. 3. 2012. Архивирано из оригинала 26. 6. 2012. г. Приступљено 13. 9. 2012. 
  3. ^ „ABC Family Presents 'Countdown to 25 Days of Christmas' Starting Sunday, November 18”. TV by the Numbers. Архивирано из оригинала 14. 10. 2012. г. Приступљено 11. 10. 2012. 
  4. ^ „Home Alone 5 Greenlit For ABC Family”. Deadline. 15. 3. 2012. Приступљено 28. 11. 2012. 
  5. ^ ChrisD.ca (2012-03-16). „PHOTOS: 'Home Alone 5' Begins Production in Winnipeg”. ChrisD.ca - Winnipeg News (на језику: енглески). Архивирано из оригинала 9. 1. 2023. г. Приступљено 2023-01-09. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]