Свод

Из Википедије, слободне енциклопедије

Свод је хоризонтална самостална грађевинска и архитектонска конструкција.

Полуобличасти свод- геометријска схема
Унакрсни сводови

Историја[уреди]

Најстарији сводови постојали су већ у време сумерске архитектуре у доба Месопотамије пре 3300. године п. н. е, а најстарији очувани свод се налази у храму Рамзеса III. Најчешће се конструише према полукружним луковима који преносе терете са плафона на противстојеће потпорне зидове. Обично се гради над правоугаоним просторима те, иако није услов, на паралелним зидовима.

Унакрсни сводови[уреди]

Ови архитектонски елементи настају укрштањем полуобличастих сводова који су управни један на други и истога су пречника. На тај начин се утврђује простор изнад квадратне основе и на овај се начин може сврстати даље поље уз основно засвођено поље у узајамно правим угловима.

Ребрасти сводови[уреди]

Ребрасти свод у Баден Виртенбергу Немачка где су поља између ребара осликана

Ребрасти сводови искоришћавају носећа ребра као преносну и усмеравајућу конструкцију из сводова у потпорне елементе. Овај, у основи, једноставни начин је одраз развијеног грађевинарства који захтева успешно и тачно одређивање конструктивних елемената, које се карактерише великом тачношћу у одређивање позиција конструктивних елемената и њихово преношење резултата геометријског истраживања у стварност.

Са развојем ребрастих сводова, засвођавање простора постаје својебитна уметност у формирању ентеријера и у доба готике појављује се већ као самостални елеменат без употребе декоративног сликарства у примени и резултује у богатству типова који постају што даље то више декоративни као што су мрежни сводови, висећи сводови, или лепезасти сводови и ови компликовани облици се постепено гасе.

У погледу примене материјала[уреди]

Диамантски сводови у Бранденбургу у Немачкој из 1521. године као једна врста ребрастих сводова код којих се ребра не виде у изгледу ових готских сводова
  • Дрвени сводови
  • Сводови од опеке
  • Камени сводови
  • Бетонски сводови

У погледу архитектонских стилова[уреди]

Види још[уреди]

Спољашње везе[уреди]