Сергије Валамски

С Википедије, слободне енциклопедије
Сергије Валамски
Сергије и Варлам Валамски

Сергије Валамски је православни монах коме се приписује улога просветитеља карелских паганских племена и афирматора хришћанства у области северне Ладоге. По монашком предању, заједно са Германом Валамским, ктитор је Валамског манастира[1].

Сергијев живот се обично приписује 10. веку и назива се Грком. Древне Новгородске хронике[2] сведоче да су мошти светих Сергија и Германа пренете су у Новгород приликом најезде Швеђана 1163-1164. „У лето 1163. поставио је архиепископа Јована Первага у Велики Новгород, а и раније је било епископа. Истог лета стечене су и пренете мошти преподобних отаца наших Сергија и Германа Валаамских, новгородских чудотвораца под архиепископом новгородским Јованом[3].

У селу Богдашеву у Здолбуновском деканату Ривне епархије налази се свети извор Светог Сергија и Германа Валаамског. Вода са извора лечи стомачне тегобе. Воду у овом извору освештава настојатељ Крстовдвиженског храма протојереј Сергије (Рудјук) уочи Богојављења и на дан сећања светих (11. јул )[4].

Извори[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Преподобный Се́ргий Валаамский”. Православный Церковный календарь (на језику: руски). Приступљено 2022-12-08. 
  2. ^ „Основатели обители, преподобные Сергий и Герман”. valaam.ru (на језику: руски). Приступљено 2022-12-08. 
  3. ^ „СЕРГИЙ ВАЛААМСКИЙ - Древо”. drevo-info.ru (на језику: руски). Приступљено 2022-12-08. 
  4. ^ „Свети преподобни Сергије и Герман, валаамски чудотворци”. Prijateljboziji.com (на језику: српски). Приступљено 2022-12-08.