Социјална инклузија

С Википедије, слободне енциклопедије
Друштвена једнакост

Социјална инклузија[1] је намеран процес побољшавања општих услова за живот у друштву људима којима је помоћ неопходна. Она подразумева олакшавање и подстицање укључивања у заједницу кроз изједначавање шанси, приступ потребним добрима, као и позивање на поштовање њихових права. Могу да је врше разне владине и невладине организације.

Иако се сам процес односи на прилагођавање целог друштва особама са посебним потребама, социјални радници су они који је промовишу и подстичу њен напредак.

Социјална инклузија се врши у оквиру следећих група:

Промена парадигме инвалидитета[уреди | уреди извор]

Све до 18. века особе са инвалидитетом су биле одбациване, неретко убијане, а готово без разлика сматране некорисним члановима друштва. Око 1975. године рађале су се прве идеје о томе да је друштво то које ограничава и хендикепира особе са инвалидитетом, а не сам инвалидитет или сметња.

Трака са мотивом слагалице као ознака свесности о аутизму

У оквиру социјалног рада, посматрање и деловање пребацило се са медицинског ка социјалном моделу. Нагласак прелази са појединца и њиховог инвалидитета на креирање окружења и друштва за ,,нормално" функционисање особе са инвалидитетом или сметњом.

Образовна инклузија[уреди | уреди извор]

Образовна инклузија је врста социјалне инклузије и она подразумева право све деце на образовање, почев од предшколског узраста, до високог образовања.

То би значило да све наведене групације треба да се нађу у редовном образовном систему. То такође значи да би свако дете, сходно својим могућностима напредовало и усвајало градиво, што би подразумевало да се сваком детету прилагођавају садржаји и брзина усвајања истих.

Примери социјалне инклузије[уреди | уреди извор]

  • Изградња посебног прилаза у образовне институције у циљу неометаног приступа ученицима са инвалидитетом које нису у могућности пењати се уз стандардне степенице;
  • Уградња тонског сигнала у семафоре у циљу олакшавања слепим особама безбедног преласка улице;
  • Организовање разних предавања унутар образовних институција у циљу разбијања предрасуда о припадницима националних мањина.

Битни појмови[уреди | уреди извор]

Литература[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Identifying social inclusion and exclusion” (PDF). 03. 06. 2021. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]