Споменик војводи Брани

С Википедије, слободне енциклопедије
Споменик војводи Брани и четницима 1904—1907

Споменик војводи Бра­ни у Шапцу, подигнут је 1. септембра 1908. године на Баиру, крај тадашњег Марвеног трга, као први јавни споменик у граду. Споменик је посвећен свим четницима изгинулим по Старој Србији и Ма­­кедонији од 1904. до 1907. године у борбама против Турака и Бугара, а назван је по њиховом вој­води.[1]

Дуго година је био заборављен, поготово од 1945. године, због идеолошких разлика и помињања четничког покрета у позитивном контексту, био је зарастао у жбуње у нерепрезативном делу дворишта школе. Тек крајем 20. века је обновљен и на споменик постављена слика војводе Бране.

Данас се споменик посећује, полажу се венци и одржавају опела од стране друштвених и политичких организација и Српске православне цркве.

Изглед споменика[уреди | уреди извор]

Споменик има форму обелиска који се сужава ка врху и поста­вљен је на степенасти пос­тамент. Висина му износи 3,50 м. Израђен је од радаљског мермера и ограђен ланчаном оградом коју под­ржавају камени стубови. На предњој страни споменика налази се слика војводе Бране а на бочној страни текст:

Преко гробова светих – Слобода ниче! Жртвама овако, храбро палим, Срби се диче! Слава Вам Брано, Богдане, Лазо и други јунаци! Ваша имена ће вечно сјати к’о сунца зраци.

На споменику има уклесано око тридесет имена четника палих у борбама у тих првих неколико година четничке гериле, од којих су десетак били четничке војводе и забележена су имена места у којима су се одвијале борбе.

Галерија[уреди | уреди извор]

Види још[уреди | уреди извор]

Извори[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Запис из Шапца: Најстарији четнички споменик”. Погледи. Архивирано из оригинала 08. 05. 2016. г. Приступљено 20. 10. 2016. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]