Спомен-обележје ђакону Авакуму на Калемегдану

С Википедије, слободне енциклопедије
Спомен-обележје ђакону Авакуму

Спомен-обележје ђакону Авакуму је споменик у Београду. Налази се на Калемегдану у делу парка између Уметничког павиљона „Цвијета Зузорић” и улице Тадеуша Кошћушка у општини Стари град.

Споменик је постављен 24. марта 2009. године у организацији Завода за заштиту споменика културе града Београда и ЈП Београдска тврђава, а на иницијативу Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Републике Србије — сектор за борачко-инвалидска питања.[1]

Обележје је посвећено Светом ђакону Авакуму београдском, преподобном мученику који је страдао 30. децембра 1814. године на простору између Ратничког дома и Народног позоришта, који је Турцима служио за извршење смртних пресуда — набијања на колац.[2][3]

На споменику се налази натпис:

„Ђакон Авакум сабрат манастира Трнава код Чачка, учесник Хаџи Проданове буне, погубљен од Турака у Београду 30. 12. 1814. и набијен на колац одбивши да из хришћанства пређе у ислам. Његов трагични крај постао је у потоњим деценијама симбол страдања српског хришћанског становништва у периоду османске владавине београдским пашалуком.”

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Спомен обележје ђакону Авакуму на Калемегдану”. spc.rs. 23. 3. 2009. Архивирано из оригинала 05. 02. 2020. г. Приступљено 05. 02. 2020. 
  2. ^ Београдске општинске новине, 1. март 1938.
  3. ^ Милан Ђ Милићевић:„Поменик”, Матица Српска, Нови Сад,1971 god, стр35.