Српска лига

Из Википедије, слободне енциклопедије
Српска лига
Суперлига Србије
Спорт Фудбал
Држава Застава Србије Србија
Ранг 3.
Виши ранг Прва лига Србије
Нижи ранг Зонске лиге (8 групе)
Број клубова 64 у 4 групе
(16 клуба у свакој групи)

Српске лиге су трећи ниво лигашких фудбалских такмичења у Србији подељене је у четири групе. Виши степен такмичења је Прва лига Србије, а нижи су Зонске лиге (8 групе).

Групе Српских лига :[уреди]

ФС Србије непосредно руководи овим такмичењима с тим што одређене послове у непосредном спровођењу ових такмичења може поверити другим органима (заједницима, удружењима, савезима и др. )

Српска лига постоји још од 50-их година 20. века, само што је током година више пута мењала формат и чак четири државе (СФРЈ, СРЈ, СЦГ и Србија) у којима се играла, али је увек била трећи ранг такмичења у тим државама.

Сезона 2006/07.[уреди]

У сезони 2006/07. одређени послови у непосредном спровођењу такмичења у Српским лигама поверени су Фудбалским савезима ФС Војводине, ФС Београда, ФС Региона Источне Србије и ФС Региона Западне Србије у вези такмичења својих српских лига.

Српске лиге у сезони 2006/07. броје по 18 клубова. По завршетку такмичења обнављање Српских лига обавља се на следећи начин:

 • У Прву лигу Телеком Србија прелазе првопласирани клубови српских лига Исток, Запад, Војводина и Београд.
 • Из српских лига Исток, Запад и Војводина испадају по три (3) најслабије *пласирана клуба.
 • Из српске лиге Београд испада најслабије пласирани клуб.
 • Из српских лига испада још и онолико клубова колико се врати из Прве лиге Телеком Србија који припадају територији те српске лиге.
 • У Српску лигу Исток улазе првопласирани клубови зонских фудбалских лига Ниш, Јужно-моравска, Поморавска и Тимочка.
 • У Српску лигу Запад улазе првопласирани клубови зонских фудбалских лига Шумадијске, Моравичке, Посавске и Подунавске.
 • У Српску лигу Војводина улазе прваци покрајинских лига Исток, Запад, Север и Југ.
 • У Српску лигу Београд улазе два првопласирана клуба из Зонске лиге Београд.

Сезона 2007/08.[уреди]

Почев од такмичарске 2007/2008. године Српске лиге Исток, Запад, Војводина и Београд бројаће по 16 клубова тако да на крају такмичарске 2006/2007. године из српских лига у нижи степен такмичења испада по 5 последње-пласираних клубова и још онолико клубова који испадају из Прве лиге Телеком Србија, а територијално припадају одговарајућој Српској фудбалској лиги.

После скраћења српских лига са 18 на 16 клубова на крају такмичарске 2007/2008 у Прву лигу Телеком Србија прелазили би прваци српских лига а из лиге би испадала по 3 најслабије пласирана клуба и онолико клубова колико се враћа из Прве лиге Телеком Србија по територијалном принципу, а српске лиге би улазиле по 2 најбоље пласиране екипе из зонског степана такмичења.

У циљу побољшања квалитета такмичења почев од такмичарске 2007/2008. године на територији ФС Србије постојаће уместо досадашњих 13 зонских – покрајинских лига 9 лига са по 18 клубова

 • на територији региона Западне Србије 2 лиге:

Моравичко-Шумадијска и Посавско-Подунавска са по 18 клубова.

 • на територији региона Источне Србије 2 лиге:

Нишка и Поморавско-Тимочка са по 18 клубова.

 • на територији ФС Војводине 4 покрајинске лиге:

група Исток, Запад, Север и Југ са по 18 клубова, само до такмичарске 2008/2009. године од које такмичарске године ће на територији ФС Војводине постојати 2 покрајинске лиге, Исток и Запад.

 • на територији ФС Београда

1 лига са 18 клубова

Спољашње везе[уреди]