Суматрански тигар

С Википедије, слободне енциклопедије

Panthera tigris sumatrae
Научна класификација e
Домен: Eukaryota
Царство: Animalia
Тип: Chordata
Класа: Mammalia
Ред: Carnivora
Подред: Feliformia
Породица: Felidae
Род: Panthera
Врста:
Подврста:
P. t. sumatrae
Триномијално име
Panthera tigris sumatrae
ареал распрострањења

Суматрански тигар (Panthera tigris sumatrae) је подврста тигра која живи једино на индонежанском острву Суматра. Његова популација је процењена на 400 до 500 животиња, који углавном живе у националним парковима на острву.

Физичке карактеристике[уреди | уреди извор]

Суматрански тигар је најмањи од свих тигрова. Мужјаци су у просеку дуги око 2,43 метра и са масом од 120 килограма. Женке су у просеку дуге 2,13 m, а масе су око 90 kg.

Репродукција[уреди | уреди извор]

Суматрански тигрови се најчешће паре током зиме или пролећа, а трудноћа траје око 103 дана. Нормално женка донесе на свет два до три младунчета, мада може да роди и до шест. Млади се рађају слепи и током првих осам недеља се хране млеком, а после почињу да користе чврсту храну. Млади јазбину први пут напуштају са две недеље а почињу да лове са шест месеци. Потпуно сами могу да лове са 18 месеци, а потпуно самостални постају са две године. Суматрански тигрови живе око 15 година у дивљини и 20 година у заточеништву.

Исхрана[уреди | уреди извор]

Тигрова исхрана зависи од тога где живи и од тога колико животиња има ту. Имају веома оштро чуло слуха и вида тако да су веома ефикасни ловци. Они су усамљеничке животиње и лове ноћу, приближавајући се опрезно и стрпљиво плену пре него што га нападну са стране или од позади. Једу све што могу да ухвате, обично јелене и дивље свиње, рибу, па чак и крокодиле. Орангутани могу да буду њихов плен, али како проводе врло мало времена на тлу, тигрови их ретко хватају.

Извори[уреди | уреди извор]

  1. ^ Cat Specialist Group (1996). Panthera tigris ssp. sumatrae. IUCN Red List of Threatened Species. Version 2006. International Union for Conservation of Nature. Приступљено 11. 5. 2006. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]