Токантинс

С Википедије, слободне енциклопедије
Токантинс
порт. Tocantins
Положај
Држава Бразил
Админ. центарПалмас
Највећи градПалмас
Површина277.620,91 km2
Становништво2014.
 — број ст.1.496.880
 — густина ст.5,39 ст./km2
 — ISO 3166-2BR-TO
Званични веб-сајт Измените ово на Википодацима

Токантинс (порт. Tocantins) је једна од 26 бразилских држава, настала 1988. године од сјеверног дијела државе Гојас. Сљедеће године је почела изградња главног града, Палмас, најмлађег у Бразилу.

Површина Токатинса износи 277.620,91 квадратних километара и има 1.496.880 становника (процена из 2014).[1] Изузев престонице Палмаса, чија изградња је почела 1989, већина градова је настала током португалског колонијалног периода. Осим Арагваине у држави нема пуно градова са већим бројем становника. Влада је инвестирала у нови главни град, велику брану са хидроцентралом, железницу и друге инфраструктурне пројекте како би развила ову махом пољопривредну област.

Токантинс је привукао стотине хиљада нових становника, углавном у Палмас. Држава је економски значајна због хидроенергетских ресурса. Реке Арагваја и Токантинс су део највећег слива који лежи у потпуности на територији Бразила. На реци Токантинск је изграђена брана и хидроелектрана, чиме је створен велики резервоар који је постао центар за рекреацију. Због свог централног положаја у Бразилу, Токантинс има карактеристике амазонског басена, али и полуотворене пашњаке који се називају серадо. Острво Бананал, на југозападу државе је једно од највећих речних острва на свету. У Токантинсу се такође налази Национални парк Арагваја, индијански резервати Каражас и државни парк Жалапао, на око 250 километара од Палмаса. Тамо реке стварају оазе у сувом крајолику, што привлачи многе екотуристе у ову област.

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Tocantins” (на језику: Portuguese). Brasília, Brazil: Instituto Brasileiro de Geografia e Estatstica. 2015. Приступљено 2015-06-14. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]