У сенци завере

С Википедије, слободне енциклопедије
У сенци завере
Филмски постер на српском језику
Изворни насловBlacklight
Жанракциони
РежијаМарк Вилијамс
СценариоНик Меј
Марк Вилијамс
ПродуцентМарк Вилијамс
Пол Кари
Мајлс Нестел
Алив Лох
Коко Ксиаолу Ма
ПричаНик Меј
Брендон Ривс
Главне улогеЛијам Нисон
Еми Рејвер−Лампман
Тајлор Џон Смит
Ејдан Квин
МузикаМарк Ишам
СниматељМајкл П. Шавир
МонтажаШели Џонсон
Продуцентска
кућа
Zero Gravity Management
Footloose Productions
The Solution Entertainment Group
Sina Studios
Fourstar Films
Elevate Production Finance
СтудиоBriarcliff Entertainment
Година2022.
Трајање104 минута
Земља САД
Језикенглески
Буџет43 000 000 долара
Зарада13 900 000 долара
Веб-сајтwww.blacklightmov.com
IMDb веза

У сенци завере (енгл. Blacklight) амерички је акциони филм из 2022. године у режији Маркa Вилијамсa. Сценарио потписују Ник Меј и Вилијамс, док су продуценти филма Вилијамс, Пол Кари, Мајлс Нестел, Алив Лох и Коко Ксиаолу Ма. Музику је компоновао Марк Ајшам.

Насловну улогу тумачи Лијам Нисон као владин оперативац Травис Блок, док су у осталим улогама Еми Рејвер−Лампман, Тајлор Џон Смит и Ејдан Квин. Дистрибуиран од стране Briarcliff Entertainmentаа, светска премијера филма је била одржана 11. фебруара 2022. у Сједињеним Америчким Државама.

Буџет филма је износио 43 000 000 долара.

Радња[уреди | уреди извор]

УПОЗОРЕЊЕ:Следе детаљи заплета или комплетан опис радње!

Политичка активисткиња Софија Флорес одржи говор на митингу у Вашингтону о родној и расној равноправности. Те вечери она погине испред свог дома када, наизглед случајно, на њу налети аутомобил.

Травис Блок, ветеран из Вијетнамског рата, ради за директора ФБИ-ја Габријела Робинсона, где је задужен за извлачење тајних агената из опасних ситуација, као и за привођење физички и ментално нестабилних и оних који застране. Он жели да се пензионише како би проводио више времена са својом ћерком и унуком, али Робинсон није вољан да га пусти. Блоков тренутни задатак је да приведе Дастија Крејна.

Крејн контактира новинарку Миру Џоунс, тврдећи да има информације у вези са Флоресином погибијом. Блок пронађе Крејна, те између њих настане јурњава испред Џоунсине канцеларије. Крејн побегне и договори нови састанак са Џоунс у музеју. Блок прати Џоунс до места састанка и покуша да ухапси Крејна. Крејн се ослободи из лисица, али га два човека упуцају на смрт.

Блок и Џоунс се сретну, а она му саопшти да је Крејн тврдио да има информације о супертајној операцији званој "Операција Јединство", у оквиру које се убијају недужни цивили, укључујући и Флорес. Блок приупита Робинсона о "Операцији Јединство", али му Робинсон одговори да се то њега не тиче и упозори га да се у то не меша.

Џоунсин уредник Дру Хоторн напише причу из њених извора о Крејновој смрти. Те вечери један црни СУВ га прати до куће, након чега он погине у саобраћајној несрећи. У међувремену Блокова ћерка и унука такође нестану без трага. Он је у немогућности да их контактира или сазна где се налазе.

Џоунс убеди избезумљеног Блока да јој помогне да разоткрије мистерију "Операције Јединство" и Крејнове и Друове погибије. Он јој саопшти да Робинсон у својој кући има сеф са владиним тајнама. Он се конфронтира са Робинсоном у његовој кући и натера га да отвори сеф у којем се налази хард диск са информацијама о "Операцији Јединство". Робинсон побегне уз помоћ неколицине агената, који отворе ватру на Блока. Након што порази агенте, Блок узме натраг хард диск.

Блок и Џоунс прегледају податке на хард диску и открију да је Крејн био заљубљен у Флорес, коју је добио задатак да прати. Робинсон је наредио њено убиство након што се Крејн превише зближио с њом. Блок захтева од Робинсона истину о "Операцији Јединство" и примора га да се преда властима. Џоунс заврши своју причу о владином заташкавању. Блок се врати својој породици, која је била стављена под Програм заштите сведока, али је сада враћена кући.

Улоге[уреди | уреди извор]

Глумац Улога
Лијам Нисон Травис Блок
Еми Рејвер−Лампман Мира Џоунс
Тајлор Џон Смит Дасти Крејн
Ејдан Квин Габријел Робинсон

Спољашње везе[уреди | уреди извор]