Хотел Јадран

С Википедије, слободне енциклопедије
Хотел Јадран
Хотел Јадран, изглед из 2015.
Хотел Јадран, изглед из 2015.
Хотел Јадран, изглед из 2015.
Информације
Локација Косовска Митровица, Србија
Статус Културно добро од великог значаја
Саграђена 1928.
Број спратова 2

Хотел Јадран је архитектонски значајан објекат и споменик културе у Косовској Митровици. Зграда бившег хотела се налази у центру Митровице и чини једну од ретких репрезентативних грађевина у центру града из периода прве половина 20. века.

Историја[уреди | уреди извор]

Зграду је 1928. подигао предузетник, Солунац и хуманиста Лазар Жарковић, заједно са братом Ђорђем. У Хотелу Јадран се неколико деценија одигравао већи део културног живота Митровице будући да су у хотелу радили први биоскоп у граду, позориште и концертна дворана.[1]

У међуратном периоду у хотелу су одседали Бранислав Нушић, Ребека Вест, Жанка Стокић и друге знамените личности.[1]

Током Другог светког рата Немци окупирају Хотел. По завршетку рата Јадран прелази из приватног у државно власништво, о чему је Живковић написао:[1]

У време национализације стално сам мислио на једну мисао Максима Горког, а која гласи: ‘Не прави биланс живота. Убићеш се ако то чиниш!’ Да се нисам држао тога, зар се не бих убио, да после двадесет година тешког рада у Америци, учешћа, рањавања и обољевања од шпанске грознице у Првом светском рату и рада који сам уложио оплођујући капитал који сам стекао у Америци, градећи индустрију у Митровици, доживљавам да једним актом државе – национализацијом, останем без игде ичега. Не правећи биланс рекао сам себи: Лазаре, ниси имао ништа и опет немаш ништа. Важно ми је да су ми деца и породица из рата из кога смо изашли остали живи.

Данас је зграда у приватном власништву и у њој се налази неколико ресторана и трговина.[2]

Галерија[уреди | уреди извор]

Рефeренце[уреди | уреди извор]

  1. ^ а б в KoSSev (2019-03-31). „Hercegovac koji je Mitrovici doneo obećanu zemlju”. KoSSev (на језику: српски). Приступљено 2020-05-15. 
  2. ^ „Boulevard of Mitrovica”. Mitrovica Guide (на језику: енглески). Архивирано из оригинала 19. 12. 2019. г. Приступљено 2020-05-15.