Црквиште Светих архангела у Драјинцу

С Википедије, слободне енциклопедије

Црквиште Светих архангела у Драјинцу, насељеном месту на територији општине Сврљиг, налази се на узвишењу Црквена глава, смештеном на међи атара села Драјинца и Шљивовика, непосредно пред улазак у село, лево од асфалтног пута .[1]

Место и опис локалитета[уреди | уреди извор]

Овде је од сухозида, висине преко 1,5m начињен апсидални, полукружни део који се продужава у два, такође, сухозида дужине од око 4m. У осталом делу земљиште је издигнуто по ивици и њиме су, вероватно, покривени преостали зидови грађевине. Доста је видљивих остатака, па чак и читаве ћерамиде, што указује на предходно постојање објекта прекривеног ћеремидом.

Запис на крсту[уреди | уреди извор]

У апсидалном делу укопан је нижи камени оброчни крст са записом: Овај спомен подижу цркви светитеља Арханђела – Тала и Јованка.[2]

Није уписана година обележавања овог црквишта, али мештани тврде да је то учињено у време подизања сеоске цркве Светог Николе, око 1938. године. Локалитет је неиспитан, а назив узвишења Црквена глава упућује на постојање старијег сакралног објекта.

Иначе, Драјинац је старо насеље. Помиње се први пут крајем 15. века, у турксом попису из 14781481. године, када је имало 46 домова.

Види још[уреди | уреди извор]

Литература[уреди | уреди извор]

  • Топографија непокретних културних добара Сврљига, Завод за заштиту споменика кулуре Ниш. Обрађивачи:Борислав Андрејевић, Чедомир Васић, Јован Шурдиловић, Ниш, 1985.

Извори[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Сврљиг и околна села - Драјинац”. Порекло. Приступљено 9. 2. 2023. 
  2. ^ D. Bojanić: Fragmenti jednog zbirnog i jednog opširnog popisa vidinskog sandžaka iz druge polovine XV veka, Beograd, 1973.,148.

Спољашње везе[уреди | уреди извор]