Чарли Сент Клауд

С Википедије, слободне енциклопедије

Чарли Сент Клауд
Филмски постер на српском језику
Изворни насловCharlie St. Cloud
Жанрдрама
РежијаБер Стирс
Сценарио
  • Крејга Пирс
  • Луис Колик
Продуцент
  • Марк Плат
  • Бен Шервуд
Темељи се нароману Смрт и живот Чарлија Сент Клауда
Бена Шервуда
Главне улоге
МузикаРолф Кент
Директор
фотографије
Енрике Чедијак
МонтажаПадриг Макинли
Продуцентска
кућа
  • Relativity Media
  • Marc Platt Productions
  • Charlie Film Productions
Дистрибутер
Година2010.
Трајање99 минута
ЗемљаСАД
Језикенглески
Буџет44 милиона долара[1]
Зарада48,2 милиона долара[2]
Веб-сајтwww.charliestcloud.com
IMDb веза

Чарли Сент Клауд (енгл. Charlie St. Cloud) америчка је филмска драма из 2010. године, у режији Бера Стирса, по сценарију Крејга Пирса и Луиса Колика. Темељи се на роману Смрт и живот Чарлија Сент Клауда Бена Шервуда. Главне улоге глуме Зак Ефрон и Аманда Кру. Прича говори о избору Чарлија Сент Клауда између тога да одржи обећање које је дао свом млађем брату, који је погинуо у саобраћајној несрећи, или да крене за девојком коју воли.

Након што је добио права за екранизацију романа, Universal Pictures је наложио Џејмсу Шамусу и Луису Колику да напишу нацрте за сценарио, при чему га је Крејг Пирс довршио, а редитељ Стирс помогао за завршетак. Снимљен је у Њујорку и Британској Колумбији. Снимање је трајало од јула до краја октобра 2009. године, при чему се већи део одвијао у шуми на северу државе Њујорк и Гибсоновом приобалном пристаништу.

Приказан је 30. јула 2010. године у САД, односно 16. септембра у Србији. Добио је углавном негативне рецензије критичара, при чему су многи критиковали сценарио и глуму Ефрона. Зарадио је 44 милиона долара широм света, наспрам буџета од 48 милиона долара, чиме се сматра комерцијално неуспешним.

Радња[уреди | уреди извор]

Успешни једриличар Чарли Сент Клауд (Зак Ефрон) ужива обожавање мајке Клер (Ким Бејсингер) и млађег брата Сема (Чарли Тахан), а поседује и стипендију за колеџ која ће га одвести из његовог успаваног родног града. Али његова светла будућност ће се изненада променити када му се деси трагедија која ће са собом однети и његове снове. Када се његова другарица из школе, Тес (Аманда Кру) изненада врати у град, Чарли ће постати растрзан између испуњавања обећања које је дао пре четири године и настављања свог живота с новом љубави. Док буде налазио храбрости да се заувек одрекне прошлости, Чарли ће открити да је душа коју треба најпре спашавати, управо његова.

Улоге[уреди | уреди извор]

Глумац Улога
Зак Ефрон Чарли Сент Клауд
Чарли Тахан Сем Сент Клауд
Аманда Кру Тес Керол
Ким Бејсингер Клер Сент Клауд
Реј Лиота Флорио Ференте
Огастус Пру Алистер Вудли
Донал Лог Тим Ведерби
Теган Мос Синди
Дејв Франко Тимоти Патрик Саливан
Крис Масоља одрасли Сем

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ Fritz, Ben (29. 7. 2010). „Movie projector: 'Schmucks,' cats, dogs and Zac Efron will all open behind 'Inception<span style="padding-right:0.2em;">'Неопходна новчана претплата. Los Angeles Times. Архивирано из оригинала 9. 11. 2021. г. Приступљено 30. 7. 2010. 
  2. ^ „Charlie St. Cloud (2010)”. Box Office Mojo. IMDb. Приступљено 24. 7. 2020. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]