Шаблон:ИЧ-Рис Видерспун

С Википедије, слободне енциклопедије
Рис Видерспун 2005.
Рис Видерспун 2005.

Лора Џин Рис Видерспун (енгл. Laura Jeanne Reese Witherspoon; Њу Орлеанс, 22. март 1976) америчка је глумица и филмски продуцент.

Рођена је 22. марта 1976. у Њу Орлеансу (САД). Године 1998. играла је у три високобуџетна филма: Достава преко ноћи, Плезентвил и Сумрак. Следеће године је за улогу у филму Избор, који је побрао позитивне критике, била номинована за Златни глобус. Улога Ел Вудс у филму Правна плавуша представљала је прекретницу у њеној глумачкој каријери, јер је овај филм био један од најгледанијих у биоскопима широм света током 2001. године. Уследила је главна улога у филму Алабама, слатки доме, који је постигао изванредан финансијски успех. Годину дана касније остварила је главну улогу, а била је и извршни продуцент филма Правна плавуша 2. Године 2005. Рис је привукла пажњу свих еминентних филмских критичара играјући лик Џин Картер Кеш у филму Ход по ивици, за који је освојила Оскар, Златни глобус, БАФТА награду и награду Удружења филмских глумаца за најбољу глумицу у главној улози.

Видерспун се 1999. године удала за глумца Рајана Филипија, са којим је играла заједно у филму Окрутне намере. Заједно имају двоје деце: кћерку Ејву и сина Дикона. Брачни пар се растао крајем 2006. године, а званично су се развели у октобру 2007. године. Видерспун је власник продуцентске куће Type A Films. Активно је укључена у рад организација које се боре за права и заштиту жена и деце. Председник је извршног одбора Фонда за заштиту деце, а такође је и глобални амбасадор компаније Ејвон. Године 2007. изабрана је за почасног председника Ејвон фондације.