Швапчића кућа у Краљеву

С Википедије, слободне енциклопедије
Швапчића кућа у Краљеву
Опште информације
МестоКраљево
ОпштинаКраљево
Време настанка1906.
Тип културног добраСпоменик културе
Надлежна установа за заштитуЗавод за заштиту споменика културе
www.zavodkraljevo.rs

Швапчића кућа је породична кућа породице Димитријевић, подигнута је у периоду од 1904. до 1906. године. Представља непокретно културно добро као споменик културе.[1][2]

Кућу је почетком 20. века за потребе становања подигао трговац Димитрије Мика Димитријевић, који се доселио са породицом из „прека”, односно из Аустроугарске, па су одмах у народу прозвани „швапчићи”, што је остало деценијама.

Кућа је приземна, са четрнаест просторија и са пространим подрумом и таваном. Добро је очувана фасада украшена фигурама од печене глине, такозваним атлантидама, са профилисаним каменом. Сокл је од крупног зрна пешчара сиво-жуте боје. Сачувана је оригинална капија од кованог гвожђа, дрвена и украшена столарија, а у функцији је и каљева пећ са сребрним прибором за ложење. У неколико просторија сачуван је, према флоралним мотивима, декорисани молерај.

Данас је у кући смештен Завод за заштиту споменика културе Краљево.

Види још[уреди | уреди извор]

Извори[уреди | уреди извор]

  1. ^ РТС http://www.rts.rs/page/stories/sr/story/16/kultura/38742/kapela-belimarkovic-i-beogradski-sajam-spomenici-kulture.html. Приступљено 30. 9. 2016.  Недостаје или је празан параметар |title= (помоћ)
  2. ^ „Кућа и капела под државном заштитом”. Политика. 21. 01. 2009. Приступљено 30. 9. 2016. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]